Odkryłem smak komosy ryżowej. Robię z niej świetną sałatkę. W przepisie ważny jest jeden szczegół

Odkryłem smak komosy ryżowej. Robię z niej świetną sałatkę. W przepisie ważny jest jeden szczegół

Dodano: 
Sałatka z komosą ryżową
Sałatka z komosą ryżową Źródło: Shutterstock / apolonia
Od jakiegoś czasu w moim menu gości komosa ryżowa biała, która ma bardzo delikatny, lekko orzechowy smak. Polecam sprawdzony przepis na pyszną, sycącą, pełną witamin i minerałów sałatkę z komosą ryżową

Komosa ryżowa (ryż peruwiański, quinoa) zyskuje na popularności m.in. wśród osób stosujących dietę bezglutenową oraz wegan i wegetarian. Bardzo lubię jej słodkawy smak oraz delikatny, orzechowy aromat. Quinoa to nie tylko doskonały dodatek do sałatek, ale także zdrowy zamiennik m.in. ziemniaków, białego ryżu oraz makaronów.

Sałatka z komosą ryżową z mojego przepisu to zbilansowane pod względem odżywczym, pełnowartościowe danie, które stanowi źródło cennego białka i aminokwasów, witamin, minerałów oraz zdrowych tłuszczów. Jedząc ją po raz pierwszy u moich znajomych, którzy z powodów zdrowotnych stosują dietę bezglutenową, byłem wręcz oczarowany.

Gwarantuję, że przygotowując tę sałatkę z komosą ryżową, zaskoczysz swoich bliskich i zachęcisz do jedzenia zdrowych sałatek nawet zagorzałych mięsożerców oraz wybrzydzających niejadków. Sałatka z poniższego przepisu to doskonała propozycja na wiosenno-letni obiad lub kolację. Poza sezonem na groszek cukrowy możesz dodać do niej ugotowany groszek mrożony.

Jak gotować komosę ryżową?

Kasza quinoa jest bogata w saponiny, które nadają jej charakterystyczną goryczkę, dlatego wymaga wypłukania przed gotowaniem. Jeżeli pominiesz ten krok, sałatka wyjdzie niesmaczna!

Komosy ryżowej nie odcedza się po ugotowaniu, ale odstawia pod przykryciem, żeby wchłonęła resztę wody. Podczas pęcznienia nie trzeba mieszać zawartości garnka. Idealne propozycje komosy ryżowej i wody to 1:2, czyli na jedną szklankę kaszy quinoa powinno przypadać 2 szklanki wody. Czas gotowania komosy ryżowej to około 15 minut. Co ważne, opłukaną pod bieżącą wodą komosę ryżową trzeba przełożyć do wrzątku.

Jak zrobić sałatkę z komosą ryżową?

Mając ugotowaną komosę ryżową, wystarczy przygotować niezbędne dodatki. Jeżeli stosujesz dietę wegańską lub wegetariańską, to możesz zastąpić tradycyjną fetę jej wegańskim odpowiednikiem oraz tofu bądź pominąć ten składnik. W tradycyjnym przepisie ser feta możesz zastąpić np. serem pleśniowym lub serem mozzarella.

Zestaw warzyw i przypraw możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki np. mieszankę sałat, rzodkiewkę, ogórka, pomidory i paprykę. Ja nie mieszam warzyw z komosą ryżową, ale układam dodatki na kaszy, dzięki czemu potrawa nie staje się bezkształtną masą – po wymieszaniu delikatnej komosy ryżowej, miękkiego awokado i sera feta potrawa nie wygląda apetycznie.

Przepis: Sałatka z komosą ryżową, zielonymi warzywami, awokado i fetą

Połączenie delikatnej w smaku komosy ryżowej z chrupiącymi kiełkami, świeżym groszkiem cukrowym i świeżym szpinakiem, prażonymi migdałami, a także kremowym awokado i słonym serem feta zapewnia wyjątkowe doznania smakowe.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
800 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej
  • 1 i 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 szklanka kiełków zielonego groszku
  • 1/2 szklanki świeżego groszku cukrowego
  • 2 szklanki liści szpinaku baby
  • 100 g sera feta
  • 1/4 szklanki migdałów
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKomosę ryżową opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw na sitku do odcieknięcia. W międzyczasie zagotuj szklankę wody. Szpinak baby pozbaw łodyżek, umyj i osusz. Groszek cukrowy wyłuskaj i przełóż do miseczki. Młody groszek możesz dodać razem z pokrojonymi na mniejsze kawałki strączkami. Kiełki groszku umyj i osusz. Awokado przekrój, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Awokado przygotuj, gdy inne składniki sałatki będą gotowe, żeby nie ściemniało. Jeżeli chcesz pokroić awokado wcześniej, to skrop je sokiem z cytryny. Migdały posiekaj na mniejsze kawałki i podpraż na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły. Ser feta pokrój w kostkę lub pokrusz na małe kawałki.
  2. Wymieszanie sosuZrób sos z soku z cytryny, oliwy z oliwek i miodu – wymieszaj wszystkie składniki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
  3. Gotowanie komosy ryżowejOpłukaną komosę ryżową przełóż do wrzącej wody, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu do miękkości. Gdy quinoa będzie miękka, wyłącz gaz, zdejmij garnek z kuchenki, przykryj pokrywką i odstaw komosę do napęcznienia – komosa ryżowa jest gotowa, gdy wchłonie resztę znajdującego się w garnku płynu.
  4. WykonaniePrzygotuj 2 talerze lub większe miski. Na talerzach ułóż porcję komosy ryżowej. Quinoę przykryj warstwą pokrojonego awokado, dodaj groszek cukrowy, pokruszony ser feta, kiełki i liście szpinaku. Wierzch potrawy posyp uprażonymi migdałami oraz polej sosem. Dopraw sałatkę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówka: jeżeli chcesz zabrać sałatkę z komosą ryżową do pracy, to przełóż wszystkie składniki do szczelnego pojemnika na lunch lub słoika.

Z czym podawać sałatkę z komosą ryżową?

Sałatka z komosą ryżową nie wymaga dodatku pieczywa. Potrawa serwowana bez dodatków jest sycąca i zapewnia energię do działania na długi czas. Możesz sałatkę z komosą ryżową posypać przed podaniem świeżymi lub suszonymi ziołami.

Inne dodatki do sałatki z komosą ryżową

Do sałatki z komosą ryżową i zielonymi warzywami oraz awokado możesz dodać również m.in. kiełki brokuła, kiełki rzodkiewki, kiełki fasoli, botwinkę, jarmuż, roszponkę, rukolę, sałatę lodową, zielonego ogórka, podsmażone lub ugotowane szparagi oraz młodą cukinię.

Dodatki idealne do sałatki z komosą ryżową, którą będziesz robić poza sezonem letnim, to m.in. pomidory, słodka papryka, papryka chili, marchewka, podsmażone pieczarki, kukurydza i ugotowane na twardo jajka.

Sałatkę z komosą ryżową możesz podawać z dodatkiem surowych, zblanszowanych lub podsmażonych warzyw, dzięki czemu unikniesz kulinarnej nudy. Polecam spróbować różnych wariantów sałatki z quinoą i wybrać swój ulubiony.

Warto wiedzieć, że komosa ryżowa doskonale smakuje na ciepło i na zimno, dlatego doskonale sprawdza się nie tylko jako składnik pożywnych i zdrowych sałatek, ale także dań głównych. Możesz podawać komosę ryżową zarówno z mięsnymi, jak i warzywnymi dodatkami np. gulaszem lub duszonymi warzywami. Z komosą ryżową możesz również przygotować idealne na deser słodkie przekąski.

Gdzie kupić komosę ryżową?

Komosa ryżowa jest dostępna w wielu supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Jej rosnąca popularność sprawia, że pojawia się nawet w osiedlowych sklepach spożywczych. Bez problemu kupisz komosę ryżową również w sklepach internetowych.

Czytaj też:
Ta szybka sałatka śniadaniowa doskonale syci i dodaje energii. Robię ją w 10 minut
Czytaj też:
Tak podaję warzywa w ciepłe dni. Są idealne na lekką przekąskę i do mięs z grilla


-->