Sklepowe wędliny dzielą się na te drogie i dobrej jakości oraz na tańsze, ale z dużą ilością zbędnych dodatków. Przy takim wyborze czasami można skusić się na przygotowania domowego specjału na kanapki. Wcale nie trzeba go wędzić, wystarczy samo gotowanie. Można powiedzieć, że ta wędlina robi się sama.
Z jakiego mięsa warto zrobić domową wędlinę?
Na domową wędlinę najlepiej wybrać dobrej jakości mięso. W ten sposób najłatwiej przerobić jest wieprzowinę, a w szczególności wieprzową szynkę, karkówkę, schab czy polędwiczkę. Ja zazwyczaj wybieram schab, bo mięso to jest delikatne i nie zawiera przerostów. Wystarczy mu dosyć krótka obróbka termiczna, by wyszło miękkie i smaczne. Oczywiście możecie też sięgnąć po mięso drobiowe, np. pierś indyczą czy kurczęcą.
Jak zrobić soczysty schab na kanapki?
Soczysty schab na kanapki przygotowuję w garnku. Mięso tylko myję, wkładam do aromatycznej marynaty przygotowanej na bazie wody i przypraw i gotuję je całe 5 minut, licząc od momentu zagotowania. Potem zestawiam je z ognia i pozostawiam w marynacie, aż całość wystygnie. Po tym czasie mięso znów należy gotować 5 minut i pozostawić do wystygnięcia.
Sam proces gotowania może wydawać się zbyt krótki, by mięso wyszło miękkie, jednak w czasie leżakowania w gorącej marynacie mięso nadal poddawane jest działaniu wysokiej temperatury. Tyle że działanie to jest łagodne, dzięki czemu mięso zachowuje pożądaną soczystość.
Przepis: Schab na kanapki
Schab gotowany 10 minut
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 70 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego
- ok. 1,5 l wody
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie marynatyDo niedużego garnka wlej zimną wodę, dodaj rozgniecione ząbki czosnku i pozostałe składniki, wymieszaj.
- Gotowanie schabuMięso opłucz, włóż do zimnej marynaty. Całość zagotuj i gotuj od tego momentu 5 minut. Garnek zestaw z ognia. Pozostaw pod przykryciem do wystygnięcia, najlepiej do następnego dnia.
- Gotowanie i studzenieMięso w marynacie ponownie zagotuj i gotuj 5 minut pod przykryciem. Zestaw z ognia, pozostaw w marynacie do wystygnięcia. Mięso wyjmij, osusz ręcznikiem papierowym, dobrze schłodź. Podawaj krojone w cienkie plasterki.
Jak podać gotowany schab?
Gotowany schab po wystygnięciu i schłodzeniu należy kroić w cienkie plasterki. Im cieńsze, tym smaczniejsze. Można go kłaść na kanapki, formować z niego apetyczne roladki, także z farszem. Doskonałym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa będą: tarty chrzan, musztarda, a także konfitura z żurawiny.
Czytaj też:
Rolowany boczek smakuje jak z najlepszej masarni. Sprawdzony przepis na domową wędlinęCzytaj też:
Te schabowe zaskakują wyrazistym smakiem. Sekret to nietypowa panierka