Kawa z tym dodatkiem zaskakuje smakiem i skutecznością. Podkręciła mi przemianę materii

Kawa z tym dodatkiem zaskakuje smakiem i skutecznością. Podkręciła mi przemianę materii

Dodano: 
Filiżanka kawy
Filiżanka kawy Źródło: Shutterstock / Towfiqu ahamed barbhuiya
Do tej pory po kawę sięgałam, by się obudzić i by poczuć jej wspaniały aromat. Ostatnio odkryłam ją w nowym wydaniu. Nie dość, że smakowała wybornie, to jeszcze zaczęłam po niej tracić na wadze.

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób ceni ją za smak, ale większość sięga po nią, by szybciej się obudzić i poprawić swoją koncentrację. Napój ten dba też o szczupłą linię. Zwłaszcza gdy dorzuci się do niego aromatyczne zioło, jakim jest rozmaryn.

Jak działa rozmaryn?

Rozmaryn to popularne zioło, charakteryzujące się silnym aromatem i lekko żywicznym smakiem. Zawarte w nim olejki eteryczne działają pobudzająco i orzeźwiająco. Zioło to poprawia również krążenie i koncentrację. Poza tym potrafi łagodzić bóle głowy i stres. Ja zaś najbardziej cenię tę roślinę za to, że wspomaga trawienie. Z tego powodu rozmaryn często dodaję do cięższych potraw, a także robię z jego dodatkiem aromatyczny, odchudzający napój.

Jak zrobić aromatyczną kawę z rozmarynem?

Kawa to napój, który pijam rano i po południu. To dlatego, że działa lekko pobudzająco. Ma też zdolność przyspieszania przemiany materii. Jej działanie doskonale wzmacnia rozmaryn, który przy okazji podbija także aromat kawy.

By przygotować aromatyczną kawę z rozmarynem, należy umieścić w kubku lub filiżance gałązkę rozmarynu i zalać ją gorącym naparem kawy. Po ok. 5 minutach napój nadaje się do podania. Jeśli nie macie pod ręką świeżego rozmarynu, możecie sięgnąć po suszony. Najlepiej jednak umieścić go na sitku i zanurzyć w gorącej wodzie, po to, by bez problemu usunąć potem listki.

Przepis: Kawa z rozmarynem

Aromatyczna kawa o odchudzającym działaniu

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
5

Składniki

  • 150 ml naparu kawy
  • mała gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego

Sposób przygotowania

  1. ParzenieRozmaryn umieść w kubku lub filiżance, zalej gorącym naparem kawy. Pozostaw na 2-3 minuty.
  2. PodawaniePo tym czasie usuń rozmaryn z kawy, a napój w razie potrzeby dosłodź odrobiną cukru lub miodu.

Te przyprawy też warto dodać do kawy

Smak i aromat kawy doskonale podniosą także inne zioła i przyprawy. Tu warto wspomnieć o kardamonie i cynamonie, które dodają orientalnej świeżości, a także o goździkach i anyżu, które nadają niezwykle głębokiego smaku. W chłodniejsze dni dobrze sprawdzą się rozgrzewające imbir i chilli.

Czytaj też:
Duża sieć obniża cenę dobrej kawy o połowę. Warto zapisać daty, aby nie przegapić
Czytaj też:
Do kawy dodaj pożywny owoc. Kiedy nie masz czasu na śniadanie, ten napój postawi na nogi