Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób ceni ją za smak, ale większość sięga po nią, by szybciej się obudzić i poprawić swoją koncentrację. Napój ten dba też o szczupłą linię. Zwłaszcza gdy dorzuci się do niego aromatyczne zioło, jakim jest rozmaryn.
Jak działa rozmaryn?
Rozmaryn to popularne zioło, charakteryzujące się silnym aromatem i lekko żywicznym smakiem. Zawarte w nim olejki eteryczne działają pobudzająco i orzeźwiająco. Zioło to poprawia również krążenie i koncentrację. Poza tym potrafi łagodzić bóle głowy i stres. Ja zaś najbardziej cenię tę roślinę za to, że wspomaga trawienie. Z tego powodu rozmaryn często dodaję do cięższych potraw, a także robię z jego dodatkiem aromatyczny, odchudzający napój.
Jak zrobić aromatyczną kawę z rozmarynem?
Kawa to napój, który pijam rano i po południu. To dlatego, że działa lekko pobudzająco. Ma też zdolność przyspieszania przemiany materii. Jej działanie doskonale wzmacnia rozmaryn, który przy okazji podbija także aromat kawy.
By przygotować aromatyczną kawę z rozmarynem, należy umieścić w kubku lub filiżance gałązkę rozmarynu i zalać ją gorącym naparem kawy. Po ok. 5 minutach napój nadaje się do podania. Jeśli nie macie pod ręką świeżego rozmarynu, możecie sięgnąć po suszony. Najlepiej jednak umieścić go na sitku i zanurzyć w gorącej wodzie, po to, by bez problemu usunąć potem listki.
Przepis: Kawa z rozmarynem
Aromatyczna kawa o odchudzającym działaniu
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 5
Składniki
- 150 ml naparu kawy
- mała gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
Sposób przygotowania
- ParzenieRozmaryn umieść w kubku lub filiżance, zalej gorącym naparem kawy. Pozostaw na 2-3 minuty.
- PodawaniePo tym czasie usuń rozmaryn z kawy, a napój w razie potrzeby dosłodź odrobiną cukru lub miodu.
Te przyprawy też warto dodać do kawy
Smak i aromat kawy doskonale podniosą także inne zioła i przyprawy. Tu warto wspomnieć o kardamonie i cynamonie, które dodają orientalnej świeżości, a także o goździkach i anyżu, które nadają niezwykle głębokiego smaku. W chłodniejsze dni dobrze sprawdzą się rozgrzewające imbir i chilli.
Czytaj też:
Duża sieć obniża cenę dobrej kawy o połowę. Warto zapisać daty, aby nie przegapićCzytaj też:
Do kawy dodaj pożywny owoc. Kiedy nie masz czasu na śniadanie, ten napój postawi na nogi