Sięgam po to warzywo nie tylko dla smaku. Ma też zbawienny wpływ na moją wątrobę

Sięgam po to warzywo nie tylko dla smaku. Ma też zbawienny wpływ na moją wątrobę

Dodano: 
Karczochy
Karczochy Źródło: Shutterstock / kobeza
Karczochy nie cieszą się duża popularnością. Zielone warzywo jest jednak niezwykle cenne w naszej diecie. Wspiera przede wszystkim wątrobę, ale nie tylko.

Karczochy są smacznym i niskokalorycznym warzywem, zawierającym wiele dobroczynnych składników. Niezwykle popularny w krajach regionu basenu Morza Śródziemnego produkt w Polce też zyskuje coraz więcej amatorów. Wszechstronne zastosowanie i liczne zalety sprawią, że warto przyjrzeć mu się bliżej.

Właściwości zdrowotne karczochów

Sięganie po karczochy przynosi sporo korzyści. Warzywo charakteryzuje się m.in. zawartością substancji o działaniu żółciopędnym. Znajdziemy w nim też składniki wpływające na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu, którego wysokie ilości sprzyjają zapadaniu na choroby układu krążenia.

Sok z karczocha obfituje również w antyoksydanty. Związki te zmniejszają ilość wolnych rodników, a ich dostarczanie stanowi element profilaktyki przeciwnowotworowej i przeciwstarzeniowej. Jeden z przeciwutleniaczy – kwas chlorogenowy – wykazuje też potwierdzone badaniami działanie spowalniające wydzielanie glukozy do układu krwionośnego po posiłku, zapobiegając rozwojowi cukrzycy typu 2.

W karczochach znajdziemy też inulinę, która także reguluje pracę przewodu pokarmowego i sprzyja poprawie przyswajalności wybranych składników mineralnych, m.in. zawartych w zielonym warzywie wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. To jednak nie koniec zalet związanych z jedzeniem karczochów.

Karczochy wspierają wątrobę

Najistotniejszym związkiem, którego w karczochach znajdziemy duże ilości, jest cynaryna. Jej funkcją jest pobudzanie wydzielania żółci — produktu naszego organizmu, który jest niezbędny do trawienia tłuszczów. Spożywanie zielonego warzywa przysłuży się zatem poprawnemu procesowaniu tej grupy związków.

Ponieważ w Polsce świeże karczochy nie są aż tak łatwo dostępne, jak na południu Europy, rozwinął się rynek suplementów zawierających wyciąg z warzywa, a więc właśnie ten związek chemiczny. Preparaty te jednak powinny być stosowane pod nadzorem lekarza. Nie wszystkim bowiem wyciąg z zielonego warzywa posłuży. Powinny go unikać przede wszystkim dzieci poniżej 14. roku życia, kobiet w ciąży oraz osoby z niewydolnością dróg żółciowych i kamieniami żółciowymi.

Jak wykorzystać karczochy w kuchni?

Jeżeli jesteśmy szczęśliwcami, którzy po karczochy sięgnąć mogą, możemy wybrać jeden z kilku sposobów ich kulinarnego zastosowania. Kucharze przyrządzają z nich m.in. sosy, zupy i lekkie sałatki z dodatkiem kaszy. Jadalne są zarówno wewnętrzne liście i łodyga karczocha, lecz najpopularniejsze chyba jest spożywanie serca karczocha.

Przed przyrządzaniem zielonego warzywa należy więc usunąć co najmniej zewnętrzne twarde liście. Smak karczochów jest lekko cierpki i gorzkawy, z wyraźnymi nutami orzecha. Dobrze podkreśli go zatem odrobina soku z cytryny czy octu. Kwaśny składnik zapobiegnie też nieestetycznemu ciemnieniu warzywa.

Czytaj też:
Odkryłem smak komosy ryżowej. Robię z niej świetną sałatkę. W przepisie ważny jest jeden szczegół
Czytaj też:
Grilluję cukinię i kruszę ser. Ta sałatka to mój sezonowy hit

Źródło: Smaki.pl