Sok z brzozy można zbierać, kiedy zimowe mrozy odpuszczą, a rośliny zaczynają budzić się do życia. Zwykle sezon na oskołę zaczyna się w połowie marca. Nie bez powodu ten słodkawy w smaku, ale jednocześnie orzeźwiający sok jest nazywany eliksirem życia.
Jakie właściwości ma sok z brzozy?
Sok z brzozy wspiera odporność i pomaga oczyścić organizm. Botanik i fitoterapeuta dr Henryk Różański tak o nim pisze: "Cukry proste zawarte w soku brzozowym są składnikami prebiotycznymi, ułatwiającymi wzrost i rozwój symbiotycznej mikroflory układu pokarmowego (...). Sok z brzozy bogaty jest w sole mineralne. Czyni to z tego soku roztwór łatwo przyswajalnych biopierwiastków, które w obecności prowitamin, witamin, enzymów, aminokwasów i węglowodanów uzupełniają ewentualne niedobory oraz wpływają regulująco na gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową ustroju. Sok z brzozy naturalny może pełnić funkcje napoju energetyzującego i izotonicznego dla osób ciężko pracujących psychicznie i fizycznie, intensywnie uprawiających sport. Szybko przynosi uczucie przypływu siły."
Jak zbierać sok z brzozy?
Sok z brzozy można kupić, ale można również pozyskać samodzielnie. Trzeba jednak mieć świadomość, że nie wszędzie można to robić. Nie wolno pozyskiwać soku z brzozy na terenie lasów – można za to dostać mandat. Brzozy jednak często rosną także na nieużytkach, wiele osób ma je również na swoich działkach.
Tradycyjnie sok z brzozy pozyskuje się poprzez nacinanie gałęzi lub lekkie nawiercanie pnia (do 4 cm). Robi się to wczesną wiosną. Najbardziej nieskomplikowane jest nacięcie gałęzi i umocowanie na niej butelki lub worka, do którego może spływać sok. Z jednego drzewa można uzyskać nawet pięć litrów oskoły dziennie.
Jak przechowywać sok z brzozy?
Świeży sok z brzozy nie jest zbyt trwały. Należy przechowywać go w lodówce i wypić w ciągu kilku dni. Oskołę można pasteryzować albo zakonserwować dodając do niej alkoholu. Ale warto pamiętać, że sok z brzozy można także zamrozić. Zachowuje wówczas wszystkie swoje wartości.
Jak wykorzystać sok z brzozy w kuchni?
Sok z brzozy można przede wszystkim podawać schłodzony jako orzeźwiający napój do posiłków. Można go wówczas serwować z plasterkiem cytryny albo gałązką mięty. Ale oskołę można także wykorzystać do robienia zdrowych koktajli, do zalewania płatków owsianych, można też użyć jej do zrobienia ciasta naleśnikowego.
Czytaj też:
Nie przegap sezonu na forsycję. To najlepsze źródło rutynyCzytaj też:
Zamiast łykać witaminy, dodaj do potraw ten pospolity chwast. Jak wykorzystać gwiazdnicę?