Nie każde kiwi jest zielone i włochate, ale właśnie taki rodzaj uznano za idealne wsparcie trawienia. Z badań wynika także, że ułatwia sen. Z tabel dietetycznych wiemy natomiast, że ma więcej witaminy C niż cytryna. To jednak dopiero początek listy korzyści z jedzenia pysznego owocu.
Zalety odżywcze kiwi
Kiwi jest wyjątkowe pod wieloma względami. Przede wszystkim ma zielony kolor, bo zawarty w nim chlorofil nie rozkłada się podczas dojrzewania. Ten silny antyoksydant ma właściwości odtruwające i przeciwzapalne. Są co prawda odmiany złote (i bezwłose), które go nie mają, ale ich zaletą jest prawie o 2/3 wyższy poziom witaminy C.
Już nawet sto gramów klasycznej odmiany pokrywa znaczną część dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Dostarcza ponadto 1/3 niezbędnej dawki witaminy K, witaminę E, kwas foliowy, potas, magnez i miedź.
Właściwości zdrowotne kiwi
Cenne działanie tego owocu na organizm to nie tylko wsparcie układu odpornościowego i skóry, które zapewnia witamina C. Jego bogactwem jest też błonnik, który wspomaga regularność wypróżnień i zdrowie jelit. Co więcej, w kiwi występuje enzym aktynidyna, który ułatwia trawienie białek.
Jak wykazały badania, jest ono skutecznym środkiem zmniejszającym zaparcia. Na ich podstawie kiwi stało się pierwszym świeżym owocem (i produktem w ogóle), dla którego UE zatwierdziła oświadczenie zdrowotne na temat trawienia. Mówi ono, że spożywanie 200 g miąższu zielonego kiwi dziennie przyczynia się do prawidłowej pracy jelit poprzez zwiększenie częstotliwości wypróżnień.
Zawarte w nim związki wspomagają także ochronę oczu i naczyń krwionośnych. Jedzony regularnie, owoc pomaga utrzymać niższe ciśnienie krwi i stężenie trójglicerydów, a przy tym może zmniejszać skłonność do zakrzepów.
O jakiej porze dnia jeść kiwi?
Badania sugerują, że szczególnie korzystne jest jedzenie kiwi wieczorem, najlepiej godzinę przed snem. W przypadku osób z zaburzeniami snu może to istotnie poprawiać jego jakość, co zbadano w przypadku kobiet. Już po miesiącu takiej praktyki czas zasypiania skrócił się o ponad 1/3, a czas snu uległ wydłużeniu. Zmalała też liczba i długość wybudzeń w nocy.
Naukowcy sądzą, że to zasługa obecnej w kiwi serotoniny. Neuroprzekaźnik nazywany hormonem szczęścia jest w organizmie przekształcany w melatoninę, czyli hormon snu. Prawidłowy nocny odpoczynek wspomagają także kwas foliowy i antyoksydanty.
Ile kiwi można jeść dziennie?
Najlepsza porcja to 1-2 owoce kiwi dziennie, czyli 90-180 gramów. Po obraniu daje to 70-140 gramów miąższu i zapewnia 42-84 kalorie, 10-20 gramów cukrów oraz 4-6 gramów błonnika.
Stugramowa porcja to 60 kcal, około 10 g cukrów oraz 2-3 g błonnika. To ilość lepsza w przypadku zaburzeń glikemii i cukrzycy, ale dla pewności trzeba ustalić ją z lekarzem.
Kto nie może jeść kiwi?
Przeciwwskazaniem do sięgania po te owoce jest alergia. Zwykle ma charakter krzyżowy i dotyczy osób uczulonych na lateks, awokado czy banany. Reakcje to często swędzenie, mrowienie i pieczenie ust, języka, podniebienia oraz gardła, a także ich obrzęk.
Mogą też wystąpić wysypka skórna czy objawy pokarmowe, takie jak nudności, wymioty, bóle brzucha i biegunka. Sprzyja im zwłaszcza jedzenie kiwi wraz ze skórką, dlatego zawsze lepiej ją zdejmować. Jeśli wystąpią, owoc należy odstawić, bo inaczej może to skutkować reakcją anafilaktyczną i zagrażać życiu.
Nadmiar tego kwaśnego i wysokobłonnikowego produktu może wywoływać zaburzenia gastryczne również u osób z wrażliwym układem pokarmowym. Co więcej, powinni unikać go pacjenci przyjmujący leki przeciwzakrzepowe. Zawarta w nich witamina K może ograniczać działanie tych środków.
Jak wszystkie kwaśne owoce, kiwi może osłabiać szkliwo, dlatego po zjedzeniu go warto przepłukać usta i na co najmniej pół godziny wstrzymać się z myciem zębów.
Czytaj też:
Ten egzotyczny owoc jem zimą zamiast słodyczy. Spłaszcza brzuch, wspiera wątrobę i ma smak różCzytaj też:
Ten mały owoc smakuje jak 100 innych. Ma mnóstwo antyoksydantów i nie podnosi cukru
