Zapewne wiele osób, które posiadają to urządzenie, nigdy nie wpadło na taki pomysł. A jednak – jest to możliwe. Wyjaśniamy, jak to zrobić krok po kroku. Kurczak i frytki z frytkownicy beztłuszczowej to standard. Niewiele osób wie, że można jej również użyć do przygotowania jajek. Każdy ma swój ulubiony stopień ścięcia białka i żółtka, ale wystarczy jeden test, aby później gotować je idealnie – za każdym razem.
Jak ugotować jajka we frytkownicy beztłuszczowej?
Używając frytkownicy beztłuszczowej, należy pamiętać, że podobnie jak mikrofalówki, każde urządzenie ma inną moc. W efekcie jedne nagrzewają się szybciej, a inne wolniej. Jednak przyjmuje się, że standardowa temperatura, jaką należy ustawić, to 140°C.
Jajka nie wymagają dodatkowej wody ani specjalnych akcesoriów. Wystarczy ułożyć je w koszyku – tak jak każdą inną potrawę. Warto sprawdzić, czy urządzenie posiada dodatkową grzałkę dolną. W popularnych modelach najczęściej występuje tylko grzałka górna. Jeśli jednak mamy dolną grzałkę, czas przygotowania może się skrócić, ponieważ jajka będą podgrzewane z dwóch stron.
Test na to, jak uzyskać idealną konsystencję jajka
Aby dobrać idealny czas gotowania, wykonaj prosty test:
- Weź 5 jajek, dokładnie je umyj.
- Rozłóż je w koszyku frytkownicy.
- Ustaw temperaturę na 140°C i czas na 15 minut.
- Po 10 minutach wyjmij pierwsze jajko, po 11 minutach drugie, po 12 trzecie – i tak dalej.
Po 15 minutach jajka będą prawdopodobnie ugotowane na twardo. Wcześniejsze wyjmowanie pozwala uzyskać różne stopnie ścięcia żółtka – od płynnego po kremowe.
Wybierz ulubioną wersję jajek gotowanych w beztłuszczowej frytkownicy
Każda minuta różnicy daje inną konsystencję żółtka. Dzięki temu łatwo dopasować czas do własnych preferencji. Jeśli domownicy mają różne gusta – taki eksperyment to świetny sposób, aby wiedzieć, kiedy wyjąć jajko dla każdego z nich.
Czytaj też:Wybieraj te jajka ze sklepowych półek. Są jednymi ze zdrowszychCzytaj też:
Weź trzy jajka i zdrowe warzywo. To wystarczy, aby zrobić genialne śniadanie