Jajecznica to jedna z najpopularniejszych potraw przyrządzanych na śniadanie. Najpopularniejszych, bo jest nie tylko smaczna i pożywna, ale też bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Co jednak sprawia, że jajecznica wychodzi delikatna, puszysta i wilgotna, czyli taka, jaką lubi większość z nas? To prosta czynność, o której nie można zapominać.
Dwa sposoby przygotowania jajecznicy
Tradycyjnie jajecznicę przyrządza się w następujący sposób: jajka wybija się do miski, rozkłóca widelcem, doprawia solą i pieprzem i wylewa na gorącą patelnię. By zaoszczędzić nieco czasu i nie brudzić wielu naczyń, jajka można też od razu wybić na patelnię. Żółtko z białkiem łączy się w czasie mieszania i smażenia, jednak nie jest to jednolita masa. Ja akurat też taką lubię, ale wybierzcie swój ulubiony sposób na jajecznicę.
Jak zrobić delikatną, puszystą jajecznicę?
Tajemnicą delikatnej, puszystej jajecznicy jest prosta czynność, a mianowicie mieszanie. Jajek nie można po prostu wylać na gorącą patelnię i na kilka minut o nich zapomnieć. W ten sposób otrzymamy bowiem zwartą masę, przypominającą omlet. A mieszana w czasie smażenia jajecznica wychodzi o wiele smaczniejsza. Charakteryzuje się lekką, piankową strukturą i jest równomiernie wilgotna. Jajecznicy nie należy mieszać zbyt intensywnie oraz smażyć ją na średnio rozgrzanej patelni. Wtedy zetnie się tak, jak należy, a więc niezbyt mocno.
Jak podać jajecznicę?
Jajecznicę zwykle podajemy z kromką świeżego chleba lub bułki. Można też jednak zaserwować ją na tostach czy przełożyć nią przekrojoną na pół kajzerkę lub inną bułkę. Taką kanapką z pewnością szybko się najemy. Przed podaniem jajecznicę warto posypać posiekanym szczypiorkiem, który uatrakcyjni jej smak i wygląd.
Czytaj też:
Ten omlet jest idealny na wyjątkowe śniadanie. Zrobisz go szybko z prostych składnikówCzytaj też:
Dokładam do omleta pożywny dodatek i mam wartościowe śniadanie. Jest szybkie i pyszne