Jedni piją kawę czarną, inni z mlekiem, a jeszcze inni z przyprawami. Ja preferuję tę ostatnią, bo dzięki aromatycznym dodatkom kawa nie tylko robi się smaczniejsza, ale też zyskuje inne zalety. Zauważyłam, że odkąd piję kawę z dodatkiem gałki muszkatołowej nie dokucza mi tak niestrawność, a mój brzuch jest płaski.
Jakie działanie ma gałka muszkatołowa?
Gałka muszkatołowa to przyprawa ceniona za intensywny, ciepły aromat, który łączy nuty słodkie, korzenne i nieco pikantne. W kuchni doprawia się nią pasztety, farsze, zupy, ale można nią też wzbogacać słodkości i desery. Poza niepowtarzalnym smakiem i aromatem, niesie też korzyści dla zdrowia.
Gałka muszkatołowa korzystnie wpływa na problemy trawienne, takie jak niestrawność, wzdęcia i zaparcia. Ma też działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, a także antybakteryjne. Poza tym przyprawa ta poprawia pamięć, koncentrację i nastrój. Użyta w nieco większych ilościach działa relaksująco i ułatwia zasypianie.
Jak zrobić kawę z gałką muszkatołową?
Kawy z gałką muszkatołową nie trzeba przygotowywać w jakiś nadzwyczajny sposób. Szczyptę tej przyprawy wystarczy wsypać do świeżo zaparzonego, gorącego naparu i odstawić na kilka minut. Po tym czasie gałka uaktywni swoje związki aromatyczne i lecznicze, dzięki czemu napój zyska na smaku i cennych właściwościach.
Gałka muszkatołowa – to warto wiedzieć
Gałka muszkatołowa to jedna z tych przypraw, która bardzo szybko traci swój aromat. Najlepiej więc ścierać ją tuż przed użyciem. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? Przyprawa ta doskonale komponuje się z cynamonem, kardamonem i wanilią. Można więc z jej udziałem stworzyć wyjątkową mieszankę aromatyczną. Nie należy jednak przesadzać z ilością użytej gałki muszkatołowej, bo w nadmiarze może być toksyczna.
Czytaj też:
Kawa z łyżeczką pysznego dodatku poprawia mi humor. Mózg wskakuje też na wyższe obrotyCzytaj też:
Ta herbata rozgrzewa mnie i relaksuje. Jestem wdzięczna przyjaciółce za ten genialny przepis