Dodaję do jogurtu te 2 składniki i szybko robię zdrowe śniadanie. Jest proste i smaczne

Dodaję do jogurtu te 2 składniki i szybko robię zdrowe śniadanie. Jest proste i smaczne

Dodano: 
Jogurt z granolą i owocami
Jogurt z granolą i owocami Źródło: Shutterstock / yanishevska
Śniadanie powinno być smaczne, zdrowe i pożywne. Od niego bowiem zależy, jak rozpoczniemy dzień. Ja często zjadam jogurt naturalny z dodatkiem dwóch składników. Jest to moja szklaneczka zdrowia.

Śniadanie to posiłek, którego nie powinniśmy pomijać. Dzięki niemu nasz organizm ma bowiem szansę otrzymać dawkę energii i niezbędnych składników. By jednak tak się stało, musimy ten posiłek odpowiednio skomponować. Rano zwykle nie mamy na to zbyt dużo czasu, dlatego ważne jest, by posiłek ten był nie tylko smaczny i zdrowy, ale też prosty do przyrządzenia. Ja zawsze w lodówce mam mały zapas jogurtu naturalnego. Gdy dodam do niego dwa proste składniki, powstaje zdrowa mieszanka, która dodaje mi sił na 3-4 godziny.

Jak zamienić jogurt naturalny w zdrowe śniadanie?

Jogurt naturalny to doskonałe źródło białka, wapnia i fosforu. Zawiera też tłuszcz, węglowodany proste, witaminy D i z grupy B, a także magnez i potas. By zamienił się w zdrowe śniadanie, trzeba jeszcze wzbogacić go w węglowodany złożone, błonnik i witaminy. Doskonałym źródłem zdrowych węglowodanów są produkty pełnoziarniste, np. płatki owsiane, płatki jaglane czy granola. Zawierają one także dużo błonnika i witamin z grupy B. By zaś uzupełnić nasze śniadanie w witaminę C, warto sięgnąć po owoce. Najlepiej jeśli są świeże i sezonowe, bo wtedy mają najwyższą wartość odżywczą. Mogą to być np. truskawki, borówki, maliny, jagody czy banan. Dobrym dopełnieniem zdrowego śniadania są też orzechy, pestki i nasiona. Stanowią one doskonałe źródło zdrowych tłuszczów i soli mineralnych.

Jogurt naturalny z dwoma dodatkami na śniadanie

Moje śniadanie często składa się z jogurtu naturalnego i dwóch dodatków. Jogurt wybieram zwykle gęsty, ale nie grecki, bo ten ma więcej tłuszczu. Dosypuję do niego granolę, która zawiera chrupiące płatki zbożowe, a także owoce. Owoce mogą być różne, w zależności od sezonu i tego, co akurat mam w domowych zapasach. Staram się jednak, by były to owoce świeże. Mrożone też mogłyby być dobre, tylko, że rano robię i zjadam śniadanie na szybko. A zamrożone owoce nie smakują zbyt dobrze.

Co to jest granola?

Granola to mieszanka płatków zbożowych, orzechów, nasion, suszonych owoców i miodu. Jest chrupiąca, co zawdzięcza pieczeniu powyższych składników. Doskonale smakuje sama lub w połączeniu z mlekiem, jogurtem czy kefirem. Można ją też dodawać do koktajli, smoothie czy zdrowych sałatek.

Granolę można kupić gotową lub przygotować samodzielnie. W tym celu wystarczy wymieszać płatki owsiane z posiekanymi orzechami i nasionami, a także z miodem i np. rozpuszczonym olejem kokosowym. Mieszankę należy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25 minut w 150 stopniach Celsjusza. Gdy przestygnie, trzeba ją wymieszać z suszonymi owocami.

Czytaj też:
Wylewam masę do gofrownicy i po chwili mam śniadanie. Za ten omlet należy się komuś medal
Czytaj też:
Dodaję 3 składniki do nocnej owsianki i w mig robię superzdrowe śniadanie

Źródło: smaki.pl