Młode ziemniaki już zaczynają pojawiać się w sklepach. O tej porze roku zwykle pochodzą z importu, ale i tak kuszą, by je kupić. Smak tego młodego warzywa jest bowiem doskonały, nie ma porównania ze starymi bulwami. Młode ziemniaki z przyjemnością więc się je, gorzej z ich obieraniem. No właśnie, a czy wy obieracie młode ziemniaki?
Czy trzeba obierać młode ziemniaki?
Wiele osób ma dylemat – obierać czy nie obierać młode ziemniaki? Ja nie mam tu żadnych wątpliwości. Młode ziemniaki gotowane w skórce smakują bowiem o niebo lepiej od tych obranych. Ich konsystencja bardziej mi odpowiada, a poza tym nie rozgotowują się tak łatwo, jak to zwykle robią młode ziemniaki pozbawione skórki.
Oczywiście, jako technolog żywności, zdaję też sobie sprawę z walorów zdrowotnych ziemniaków gotowanych w skórce. Z całą pewnością tak ugotowane ziemniaki są bardziej wartościowe. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że najwięcej cennych składników zawsze znajduje się w skórce i tuż pod nią. Po drugie skórka stanowi naturalną barierę, która chroni ziemniaka przed wymywaniem z niego cennych składników. Także dzięki skórce cenne sole mineralne i witaminy pozostają w ziemniaku, a nie uciekają do wody.
Najlepszy sposób na oczyszczanie młodych ziemniaków
Obieranie młodych ziemniaków jest dość mozolną czynnością. Zwłaszcza jeśli bulwy są małe i mają bardzo cienką skórkę. Tak naprawdę o wiele łatwiej i szybciej będzie jedynie oczyścić ziemniaki z powierzchniowych zanieczyszczeń. Oczywiście młode ziemniaki można dokładnie umyć, jednak często mają głębiej znajdujące się zanieczyszczenia. Dlatego ja zwykle ścieram z nich wierzchnią część skórki.
Od lat robię to przy użyciu czystego druciaka. Dokładnie takiego samego, jaki mam do czyszczenia garnków. Tyle, że ten jest zarezerwowany wyłącznie do młodych warzyw. By ułatwić sobie pracę, wcześniej wkładam ziemniaki do zimnej wody. Gdy ich skórka nieco namięknie, oczyszczanie ziemniaków idzie szybko i sprawnie. Zamiast druciaka niektórzy używają też drucianej szczotki. Tą jednak łatwiej się ukłuć.
Młode ziemniaki można też oczyszczać przy pomocy gruboziarnistej soli. Trzeba je wcześniej zwilżyć, potem posypać sporą ilością soli i mieszać je dłońmi, aż zejdzie z nich zbędna skórka. Młode ziemniaki zawsze warto oczyszczać w gumowych rękawiczkach, bo potrafią zabarwić skórę dłoni.
Czytaj też:
Ziemniaki pieczone z boczkiem wystarczą za całe danie. Mają tyle smaku i aromatu, jak żadne inneCzytaj też:
Kładę udka kurczaka na ziemniakach i cały obiad robi się sam. Rodzina za nim przepada