Nie wyrzucaj skorupek jaj. Są niezwykle cenne, zrobisz z nich nie tylko nawóz

Nie wyrzucaj skorupek jaj. Są niezwykle cenne, zrobisz z nich nie tylko nawóz

Dodano: 
Skorupki jaj
Skorupki jaj Źródło:Shutterstock / LN team
Przed nami święta, w czasie których jajka zjadamy w naprawdę dużych ilościach. Pozostają po nich tylko skorupki, których absolutnie nie powinniśmy wyrzucać. Można je bowiem przerobić na coś pożytecznego.

Jajka są dla nas bardzo odżywczym pokarmem. Jak się jednak okazuje, na zdrowie wyjdą nam też ich skorupki. Zresztą posłużą one również doskonale wielu roślinom. To zasługa ich bogatego składu. Z tego względu skorupki jaj można uznać za suplement diety i naturalny nawóz do roślin. Warto o tym pamiętać szczególnie wiosną, gdy wszystkie rośliny budzą się do życia.

Co cennego zawierają skorupki jaj?

Skorupki jaj są niezwykle bogate w wapń, krzem, siarkę, fluor i cynk. Zawarty w nich wapń jest bardzo dobrze przyswajany przez nasz organizm. Dzięki temu sproszkowane skorupki korzystnie wpływają na gęstość kości, pobudzają odbudowę chrząstki stawowej, a także łagodzą bóle reumatyczne. Ponieważ wapń ogranicza wchłanianie tłuszczu, skorupki jaj cenione są też w czasie odchudzania. Ich spożywanie poprawi też stan skóry, włosów i zębów.

Składniki zawarte w skorupkach jaj korzystnie wpływają także na rośliny. A to dlatego, że neutralizują one kwaśny odczyn gleby, co dobrze służy wielu roślinom.

Jak przygotować skorupki jaj do jedzenia?

By wykorzystać skorupki jaj jako suplement diety, trzeba je odpowiednio przygotować. Jajka przed rozbiciem należy umyć, a pozostałe po nich skorupki opukać i gotować 15 minut, by pozbyć się ewentualnych bakterii. Po tym czasie należy je dokładnie osuszyć np. w piekarniku. W tym celu trzeba je rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i trzymać ok. 10 minut w 90 stopniach Celsjusza. Potem pozostaje już tylko zemleć skorupki na proszek np. w młynku do kawy.

Tak przygotowane skorupki można dodawać do różnych potraw, a także koktajli i napojów. Oczywiście proszek ze skorupek można też wziąć do ust i popić płynem. Dziennie nie powinniśmy spożywać więcej niż łyżeczkę do herbaty tego proszku.

Jak wykorzystać skorupki jaj w ogrodzie?

Ponieważ skorupki jaj potrafią się rozkładać nawet 2 lata, przed użyciem warto je rozdrobnić. Po pokruszeniu lub zmiażdżeniu np. w moździerzu, skorupkami jaj można podsypywać rośliny ogrodowe, np. tulipany, liliowce, piwonie, lawendę, dereń, czarny bez, czy ciemiernik. Nawóz ten dobrze też posłuży kapuście, fasoli, ogórkom, cukinii, a także roślinom rosnącym na ogródkach skalnych. Wszystkie będą rosły zdrowo i bujnie.

Ze skorupek jaj można też przygotować płynny nawóz. W tym celu rozdrobnione skorupki jaj wystarczy umieścić np. w wiaderku, zlać wrzątkiem i odstawić na tydzień. W tym czasie warto całość kilka razy zamieszać, by skorupki szybciej się rozpuściły. Nawóz ten można wykorzystać do podlewania roślin ogrodowych i doniczkowych, np. oleandra pospolitego.

Czytaj też:
Jak ugotować jaja przepiórcze? Jedna rzecz może cię zaskoczyć
Czytaj też:
Wiosenne jajka faszerowane z przepisu babci Gieni. Znikają w mig nie tylko z wielkanocnego stołu

Opracowała: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl