Wrzucam 5 kostek do zbyt tłustej zupy i po kłopocie. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego triku
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Wrzucam 5 kostek do zbyt tłustej zupy i po kłopocie. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego triku

Dodano: 
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa Źródło:Shutterstock / Tanita_St
Ugotowałaś zupę na mięsie i wyszła zbyt tłusta? Jest kilka sposobów na to, by pozbyć się niepożądanego składnika. Dzięki temu potrawa będzie zdrowsza i mniej tucząca.

Zupy na mięsie, czyli tzw. z wkładką to w zasadzie wszystkie polskie, tradycyjne zupy. Na mięsie gotuje się bowiem zazwyczaj zupę ogórkową, pomidorową, grochową, kapuśniak czy krupnik. Mięso dodaje tym potrawom smaku, ale często przy okazji też sporej dawki kalorii. Jeśli z mięsa wypłynie tłuszcz i zbierze się na powierzchni zupy, łatwo można go będzie usunąć.

Na jakim mięsie gotować tradycyjne zupy?

Większość tradycyjnych, polskich zup gotuje się na wieprzowinie. Niestety jest to tłuste mięso, które choć dodaje zupie smaku, to jednak nie wychodzi nam na zdrowie. Oprócz nasyconego tłuszczu dostarcza nam też cholesterolu. Podobnie jest z wołowiną, na której często gotuje się zupę pomidorową. Jest nieco chudsza niż wieprzowina, ale szponder czy łata zawierają sporą dawkę tłuszczu.

Jakie jest wyjście z tej sytuacji? Na zupę typu kapuśniak czy grochowa można wybierać chudsze kawałki wieprzowiny, np. łopatkę. Zupa ogórkowa i krupnik doskonale będą smakować ugotowane np. na szyi indyka. Nie jest ona bardzo tłusta, a nada wywarowi pożądany, mięsny smak.

Jak odtłuścić zupę kostkami lodu?

Do niedawna najczęściej tłuszcz z zupy usuwałam po jej wystudzeniu. Wystarczyło zebrać go zwykłą lub cedzakową łyżką i wyrzucić. Tu jednak trzeba było czekać, aż potrawa wystygnie i tłuszcz się zestali. Oczywiście czasami próbowałam też zdjąć tłuszcz z jeszcze gorącej zupy, ale udawało się to tylko częściowo.

Ostatnio odkryłam jednak doskonały sposób na pozbycie się nadmiaru tłuszczu z zupy. Wrzucam do garnka z gorącą zupą kilka kostek lodu, mieszam i wyjmuję je po kilku sekundach oblepione tłuszczem. Jeśli trzeba, proces powtarzam. Dzięki temu nie muszę czekać, aż zupa wystygnie, bo tłuszcz szybko i z łatwością zastyga na kostkach lodu.

Inne sposoby na odtłuszczenie zupy

Zupę można też odtłuścić innymi sposobami. Tak, jak wspomniałam, tłuszcz da się zdjąć z zupy za pomocą łyżki lub sitka. Ale przy tej metodzie lepiej wcześniej zupę dobrze schłodzić, bo wtedy tłuszcz zbierze się na jej powierzchni. Podobnie łatwo usuwa się tłuszcz z zamrożonej zupy. Innym sposobem na pozbycie się nadmiaru tłuszczu z zupy jest użycie ręcznika papierowego. Wystarczy trzykrotnie złożony ręcznik położyć na wierzchu zupy i po chwili zdjąć go razem z tłuszczem i wyrzucić. Z pewnością warto to zrobić, bo dzięki temu będziemy zdrowsi.

Czytaj też:
Zupa kartoflanka to popisowe danie dziadka Józka. Zawsze dorzuca do niej te kluski
Czytaj też:
Czy do zupy ogórkowej najpierw wrzucać ogórki czy ziemniaki? Właściwy moment ma znaczenie

Źródło: smaki.pl