Jak zrobić baranka z masła w domu? Nie trzeba mieć foremki, ale przyda się durszlak lub słomka

Jak zrobić baranka z masła w domu? Nie trzeba mieć foremki, ale przyda się durszlak lub słomka

Dodano: 
Baranek z masła
Baranek z masła Źródło: Shutterstock / gkordus
Jedni mają baranki z cukru, inne pieką barankowe ciasta, a jeszcze inni nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez baranka z masła. Podpowiadamy, jak zrobić baranka z masła bez specjalnej foremki.

Baranek z masła jest szczególnie popularny w Wielkopolsce, ale nie tylko tam jest ozdobą wielkanocnych stołów. Idealne maślane baranki pozwala uformować specjalna foremka, ale i bez niej można pobawić się w rzeźbienie w maśle. Aby baranek się udał, warto pamiętać o kilku zasadach i prostych trikach.

Jak zrobić baranka z masła bez foremki?

Aby robić niewielkiego baranka, wystarczy kostka schłodzonego masła, nóż i durszlak albo sitko o grubych oczkach. Z połowy masła najpierw należy wyrzeźbić za pomocą nożyka podstawę naszego baranka: korpus i głowę. Resztę masła (nie może być miękkie, ale jednocześnie też nie powinno być zbyt mocno schłodzone) należy przecisnąć przez durszlak – masło do durszlaka można dociskać ręką albo np. drewnianą gałką. Przechodzące przez dziurki kawałki masła należy ścinać za pomocą nożyka albo drewnianego patyczka i nakładać na baranka. Utworzą one poskręcaną wełnę i jest to najprostszy sposób na jej zrobienie. Ty decydujesz, jak długa ma być maślana wełna.

Nie jest to jedyny sposób, choć naszym zdaniem najbardziej spektakularny. Imitację wełny można również zrobić, nakłuwając powierzchnię baranka np., końcówkę słomki do napojów. Gotowego baranka należy udekorować (oczy można zrobić z kulek pieprzu, uszy z listków bukszpanu) i przechowywać w lodówce.

Jak zrobić baranka z masła z foremki?

Jeśli masz foremkę na baranka z masła, sprawa jest prosta. Wystarczy dokładnie wcisnąć masło do obu połówek formy, zamknąć i włożyć do zamrażarki, aby baranek nabrał idealnego kształtu i odszedł potem od foremki. Aby tak się stało, można wcześniej foremkę zanurzyć w ciepłej wodzie (koniecznie wytrzeć do sucha) i dopiero napełniać masłem, dociskając dokładnie łyżką. Jednym z patentów na takie maślane baranki jest wysypanie foremki solą – pozwala to potem ładnie wyjąć baranka. Gotowego baranka można udekorować i trzymać w lodówce.

Ważne: jeśli szykujesz baranka wcześniej, koniecznie przechowuj go w zamkniętym pojemniku, bo masło bardzo szybko chłonie inne zapachy z lodówki.

Czytaj też:
Moja babcia robiła to kilka tygodni przed Wielkanocą. Dzięki temu miała najpiękniejsze pisanki
Czytaj też:
Ciasteczkowe pisanki kochają nie tylko dzieci. Są idealne do święconki

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl