Dwa polskie specjały wśród najlepszych serów świata. Internauci oburzeni rankingiem

Dwa polskie specjały wśród najlepszych serów świata. Internauci oburzeni rankingiem

Dodano: 
Krojenie sera
Krojenie sera Źródło: Shutterstock / Yaroslav Astakhov
Serwis kulinarny Taste Atlas po raz kolejny opublikował ranking najlepszych serów świata. Na liście są dwa sery z Polski. To zestawienie zawsze budzi ogromne emocje i tak jest teraz.

Kulinarny serwis Taste Atlas regularnie publikuje rankingi najlepszych i najgorszych potraw. O kolejności i tym, jakie produkty znajdą się w zestawieniach, decydują głosy użytkowników serwisu. Ranking serów jest zawsze tym, który budzi wielkie emocje. Tym razem na liście są też dwa sery z Polski. To bundzredykołka.

Jaki jest najlepszy ser na świecie?

Zestawienie wygrał włoski klasyk, czyli ser Parmiggiano Reggiano. Tuż za nim uplasowały się dwa sery z Grecji: Graviera Naxou i Arsenika Naxou. Tuż za podium jest włoska Mozzarella di Bufala Campana. Ranking natychmiast wywołał wielką burzę.

„Mozzarella na czwartym miejscu jest niedorzeczna. Są setki innych serów lepszych niż Mozzarella. Cheddar zaginął? Gdzie są sery Edamer i Gouda? Zastanawiam się, kto tworzy te listy? I te greckie sery na początku listy!” – to tylko niektóre komentarze. Serwis Taste Atlas przypomina jednak, że ranking tworzą sami internauci. Zgryźliwi w komentarzach ironizują, że to ludzie, którzy znają tylko mozzarellę jedzoną na pizzy. Inni zwracają uwagę, że jedyne kryterium to ocena głosujących. „Myślę, że to kryterium jest zbyt subiektywne. Trudno zmierzyć, co jest najlepsze” – napisał jeden z internautów.

Polskie sery wśród najlepszych

W rankingu 50 najlepszych serów świata znalazły się redykołka (23 miejsce) oraz bundz (50 miejsce). Te polskie sery regularnie goszczą w tym rankingu i rzadko z niego spadają.

facebook

Redykołka to niewielki serek półtwardy i półtłusty. Jest lekko słony i ma wyraźny zapachu wędzenia. Redykołka zawdzięcza swoją nazwę tradycyjnym redykom. Rozdawano je bezpłatnie w czasie „redykania się”, czyli powrotu owiec z hali. Z kolei gołka to wędzony ser krowi, i to właśnie skład odróżnia go od oscypka, bo oba sery są wytwarzane w podobny sposób.

Czytaj też:
Polski olej wśród trzech najlepszych na świecie. Warto sięgać po niego codziennie
Czytaj też:
Szarlotka okrzyknięta najlepszym słodkim plackiem świata. Jak upiec idealne ciasto z jabłkami?

Źródło: smaki.pl, Taste Atlas, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi