Kilogramy cukru w Lidlu można brać za darmo. Tylko jeden dzień, dlatego warto zapisać datę

Kilogramy cukru w Lidlu można brać za darmo. Tylko jeden dzień, dlatego warto zapisać datę

Dodano: 
Cukier
Cukier Źródło: Shutterstock / lumpy sugar
Aż 10 kilogramów darmowego cukru proponuje Lidl swoim klientom. Promocja trwa tylko jeden dzień, dlatego lepiej zapisać datę, żeby nie przegapić. To gratka między innymi dla tych, którzy robią dużo przetworów.

Cukier należy do tych produktów, które się nie przeterminują, dlatego takie promocje to okazja, aby zrobić zapas i sporo zaoszczędzić. W tym przypadku aż połowę, bo promocja, jaką przygotował Lidl to 5+5 gratis. Oferta będzie jednak dostępna tylko przez jeden dzień i jest to sobota 7 września. To świetna okazja przede wszystkim dla osób, które jeszcze we wrześniu robią dużo przetworów: cukier przyda się do domowych konfitur, dżemów, syropów, nalewek czy octów.

Darmowy cukier w Lidlu – jak skorzystać?

W ofercie na darmowy cukier są produkty dwóch marek w kilogramowych opakowaniach. To Polski Cukier oraz KuchniaLidla.pl. Aby móc otrzymać pięć kilogramów darmowego cukru, należy włożyć do koszyka 10 opakowań, a przy kasie policzona zostanie połowa z nich. W praktyce oznacza to, że kupisz cukier o połowę taniej, czyli zamiast prawie 40 zł za 10 kilogramów zapłacisz niecałe 20 zł. Promocja ma swój limit: za darmo można dostać 10 kilogramów cukru. Trzeba mieć również aplikację Lidl Plus (jest darmowa) – w niej znajduje się kupon na cukier. To oznacza, że posiadacz aplikacji może kupić 20 kilogramów cukru, a zapłaci za połowę. To oszczędność prawie 40 zł.

Jak przechowywać cukier?

Cukier nie może się przeterminować, dlatego śmiało można korzystać z tego typu okazji i kupić nawet większe ilości. Cukier należy do tych produktów, które nie mają daty trwałości, dlatego możesz go trzymać tak długo, jak chcesz. Warto jednak pamiętać, że niewłaściwie przechowywany cukier może nabrać wilgoci i się zbrylić, przez to jego użycie będzie uciążliwe. Aby cukier pozostał sypki, trzeba go trzymać w suchym miejscu. Jeśli twoja kuchnia lub spiżarnia jest wilgotna, najlepiej przełożyć opakowania z cukrem do szczelnego pojemnika do przechowywania. Można także przesypać cukier do takich pojemników. Zbrylony cukier można przywrócić do sypkiej formy: jednym z domowych i prostych sposobów jest włożenie do takiego cukru kawałka chleba, który wchłonie wilgoć.

Czytaj też:
Teraz jest czas, aby zrobić syrop z czarnego bzu. Nie musisz mieć sokownika
Czytaj też:
Do brzoskwini dodaj jeden egzotyczny owoc. Ten dżem smakuje rewelacyjnie, a przepis jest prosty

Źródło: smaki.pl, Lidl