Polscy naukowcy sprawdzili, ile kofeiny ma modny napój. Odpowiedź może zaskoczyć

Polscy naukowcy sprawdzili, ile kofeiny ma modny napój. Odpowiedź może zaskoczyć

Dodano: 
Matcha
Matcha Źródło: Shutterstock / New Africa
Matcha zamiast kawy? Okazuje się, że to doskonały pomysł. Prof. Karolina Jakubczyk z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego zbadała, jaki poziom kofeiny ma matcha.

A gdyby w laboratorium sprawdzić, ile kofeiny ma matcha? Zrobiła to prof. Karolina Jakubczyk z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, która jest biotechnologiem medycznym i technologiem żywności i żywienia. Prowadzi też naukowego bloga fitoscience.pl, na którym dzieli się wiedzą na temat zdrowego odżywiania i właściwości produktów spożywczych. Naukowe ciekawostki zdradza także w mediach społecznościowych, a teraz opublikowała pracę na temat matchy w czasopiśmie „Foods”. Wyniki laboratoryjnych pomiarów dla wielu mogą być zaskoczeniem.

Ile kofeiny ma matcha?

Laboratoryjne pomiary przyniosły ciekawe wyniki. „Zawartość kofeiny wahała się od 830 mg/l aż do 2300 miligram na litr. W rezultacie filiżanka matchy (100 ml) dostarczy około 80–230 mg kofeiny”– napisała Karolina Jakubczyk. Wyjaśniła jednocześnie, że można przyjąć, że standardowa filiżanka średniej mocy matchy to około 100 mg kofeiny. „Espresso dostarcza około 60 mg kofeiny. Kawa z areopressa (150 ml) może mieć nawet 200 mg”.

Skąd biorą się różnice w zawartości kofeiny w matchy? To również wyjaśniła naukowczyni. „Odpowiedzią jest kraj pochodzenia! Matche z Japonii zawierały najwięcej kofeiny. W badaniu razem z zespołem wzięłam pod uwagę 3 kraje, Japonię Chiny i Koreę Południową. Dodatkowo wybierz Matchę organiczną, ona również ma więcej kofeiny! Trzeci parametr to czas zbioru. Najwyższą zawartość zauważyłam dla zbiorów letnich”– podkreśliła.

Jak działa matcha na organizm?

Pro. Karolina Jakubczyk wielokrotnie pisała o dobroczynnych właściwościach matchy dla organizmu. Ten modny w ostatnich latach napój między innymi pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. „Badania naukowe potwierdzają, że matcha, czyli zielona sproszkowana herbata, wykazuje działanie nootropowe. Oznacza to, że poprawia funkcje poznawcze, w tym pamięć, motywację, koncentrację i uwagę. Właściwości te zostały potwierdzone w kilku randomizowanych badaniach klinicznych (RCT) z udziałem pacjentów w różnym wieku”– podkreślała w jednym ze swoich wpisów. Ponadto matcha wpływa korzystnie na pracę serca, ponieważ pomaga w regulowaniu poziomu cholesterolu, wykazuje również działanie antynowotworowe.

Czytaj też:
Zielone tiramisu jest teraz prawdziwym hitem. Obłędnie wygląda i smakuje, a robi się je szybko
Czytaj też:
Zielone gofry to najmodniejsze śniadanie lata. Dodatki to samo zdrowie, a przepis jest bardzo prosty

Źródło: smaki.pl, fitiscience.pl, Instagram/@prof_pum_karolina_jakubczyk