Zielone gofry to najmodniejsze śniadanie lata. Dodatki to samo zdrowie, a przepis jest bardzo prosty

Zielone gofry to najmodniejsze śniadanie lata. Dodatki to samo zdrowie, a przepis jest bardzo prosty

Dodano: 
Zielone gofry z matchą
Zielone gofry z matchą Źródło: Materiały prasowe / goodonepr, smaki.pl
Zielone gofry świetnie smakują i efektownie wyglądają na talerzu. Robi się je łatwo, a sekretem są dwa zielone i zdrowe dodatki.

Te zielone gofry są zrobione z dodatkiem dwóch z modnych w ostatnim czasie produktów, czyli matchy i pistacji. Do tego wystarczy podać maliny, czyli polski, letni klasyk, i genialne gofry gotowe! Można je zaserwować jako deser, ale będą też świetnym wyborem na śniadanie.

Jak zrobić zielone gofry z matchą?

Przepis jest prosty, bo od tradycyjnych przepisów na gofry różni się właśnie dodatkami. Jeśli chcesz obniżyć nieco kaloryczność swoich gofrów, zastąp cukier ksylitolem lub erytrytolem (jeśli wykorzystujesz erytrytol, wówczas dodaj trzy łyżeczki). Mleko można zastąpić z kolei dowolnym napojem roślinnym (np. mlekiem owsianym albo migdałowym).

Przepis: Zielone gofry z malinami

Gofry z matchą i pistacjami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
528 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sproszkowanej matchy
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki posiekanych pistacji
  • 1 szklanka świeżych malin

opcjonalnie:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciasta na gofryPołącz w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i matchę. W osobnym naczyniu ubij jajka, a następnie dolej mleko i olej, zmiksuj ze sobą. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż masa będzie gładka. Na koniec wsyp posiekane pistacje i delikatnie połącz je z ciastem.
  2. Robienie gofrówRozgrzej gofrownicę. Posmaruj obie płytki gofrownicy olejem, wlej porcję ciasta na środek każdej formy. Piecz gofry, aż będą złociste i chrupiące (około 2-3 minut). Podawaj je z dodatkiem malin i cukrem pudrem.

Jeśli zależy ci na dobrze zbilansowanym posiłku, dodaj do swoich zielonych gofrów także źródło białka. Podaj je z twarożkiem, jogurtem, skyrem czy serkiem wiejskim.

Zielone gofry z matchą – modne i zdrowe

Przepis na te gofry to nie tylko połączenie modnych składników, które dadzą na talerzu efekt wow. To także mnóstwo cennych dla zdrowia składników. – Matcha, jest bogata w antyoksydanty i dla wielu osób jest znana pod nazwą „najzdrowsza herbata świata”. Ma działanie neuroprotekcyjne, wpływa pozytywnie na koncentrację i zdolności poznawcze, pomaga kontrolować gospodarkę węglowodanową i lipidową, a także wspiera redukcję masy ciała. Pistacje są pełne zdrowych tłuszczów, żelaza, magnezu, cynku, potasu, witamin z grupy B czy witaminy E – wylicza Natalia Dziok, dietetyczka i ekspertka australijskiej marki Breville. Jak podkreśla, zielone gofry będą prawdziwą ucztą dla podniebienia, a dodatek świeżych malin nada im owocowej lekkości i świeżości. – Maliny to prawdziwa skarbnica zdrowia! Dostarczają cennych witamin C, E oraz z grupy B, a także kwasu foliowego, magnezu i wapnia – dodaje dietetyczka.

Czytaj też:
Te bułki z kminkiem smakują lepiej niż z piekarni. Przepis jest dziecinnie prosty
Czytaj też:
Usmaż jajka sadzone w pysznych, zielonych gniazdach. Wystarczy pokroić to tanie warzywo