Polski sanepid dzięki Systemowi Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) otrzymał informację o tym, że w partii wędlin wieprzowych znajduje się Listeria monocytogenes. Polskie służby sanitarne natychmiast rozpoczęły procedurę wycofywania partii produktu z rynku. Jest też pilne ostrzeżenie dla konsumentów.
Wycofana wędlina z Listerią – szczegóły produktu
GIS w swoim komunikacie podał szczegóły wycofywanej wędliny:
- Nazwa produktu: Pečenica, 90 g, marki DOBRO,
- Numer partii: 24-00807,
- Data minimalnej trwałości: 03/08/2024,
- Producent: ŽITO d.o.o. Đakovština 3, Osijek, 31000 Chorwacja.
Jak podano w ostrzeżeniu, podmioty branży spożywczej w Polsce, które wprowadziły produkt do obrotu na rynku krajowym, już rozpoczęły wycofywanie produktu.
Listeria w żywności – czym to grozi?
Sanepid jednocześnie przypomina, aby nie jeść wędliny z partii objętej komunikatem. „Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą” – podkreślono.
Listeria monocytogenes to bardzo niebezpieczny rodzaj bakterii Gram-dodatnich, które wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Wywołują m.in. uciążliwe objawy ze strony układu pokarmowego. W niektórych przypadkach zakażenie bakterią może doprowadzić do poważnych powikłań. Listerioza stanowi zagrożenie przede wszystkim dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.
Objawy listeriozy
Listerioza może dawać różne objawy, w zależności od organizmu. Może też nie dawać ich wcale.
- U kobiet w ciąży po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
- U zdrowych osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Jeśli jakiekolwiek z wymienionych objawów wystąpi po zjedzeniu wędliny objętej komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Czytaj też:
Fałszywe oregano na półkach. Nie uwierzysz, co producenci dosypują do przyprawCzytaj też:
To najlepsze polskie kiełbasy. Zwróć uwagę na oznaczenia