Uważaj na napis „mieszanka” na słoikach z miodem. Mało kto wie, co to oznacza

Uważaj na napis „mieszanka” na słoikach z miodem. Mało kto wie, co to oznacza

Dodano: 
Miód
Miód Źródło:Shutterstock / BlkG
Jak kupić dobry miód? Warto zwrócić uwagę na to, co jest napisane na etykiecie. Sprawdź, co powinno na niej być i co oznaczają poszczególne informacje.

Prostą ściągę dotyczącą tego, jak kupić dobry miód przygotowali eksperci Państwowej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Precyzują w niej m.in. definicję miodu.

Co musi znaleźć się na etykiecie miodu?

Miodem może nazywać się jedynie „środek spożywczy, który jest naturalnie słodką substancją produkowaną przez pszczoły”. Zgodnie z prawem, na opakowaniu miodu muszą się znaleźć obligatoryjne informacje:

  • nazwa (pełna nazwa rodzaju i odmiany miodu lub słowo miód),
  • ilość netto,
  • data minimalnej trwałości,
  • warunki przechowywania,
  • dane podmiotu odpowiedzialnego za jakość (producenta, pakującego, sprzedawcy),
  • numer partii produkcyjnej,
  • kraj pochodzenia, czyli informacja gdzie miód został zebrany.

Oprócz tego producenci mogą zamieścić na opakowaniu dodatkowe, dobrowolne informacje, takie jak: wartość odżywcza, specyficzne cechy jakościowe czy region, z którego pochodzi miód. Jak podkreśla IJHARS, informacje zamieszczane na etykietach miodu nie mogą jednak przypisywać produktowi właściwości zapobiegania chorobom lub leczenia chorób, bądź też odwoływać się do takich właściwości.

Co oznacza napis "mieszanka" na opakowaniu miodu? Nowe przepisy

Czytając etykietę warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia miodu. Czasem na etykiecie można znaleźć tajemnicze określenie "mieszanka" – to wskazuje, że miód pochodzi z dwóch lub więcej krajów, a to oznacza, że zmieszano ze sobą różne partie miodu. IJHARS jednak podkreśla, że 18 kwietnia 2024 w życie wchodzą nowe przepisy, w myśl których należy doprecyzować skąd pochodzi miód. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi daje jednak dwuletni okres przejściowy, a to oznacza, że na rynku będzie wiele miodów oznaczonych tak, jak dotychczas, bez podania szczegółowo z jakich krajów pochodzą zmieszane ze sobą miody.

Kupuj miód ze znanego źródła

IJHARS podkreśla, że warto kupować miody ze znanego źródła, np. od lokalnych pszczelarzy. Zawsze też warto zwrócić uwagę na konsystencję miodu: miód krystalizuje już kilka miesięcy po zbiorze. To oznacza, że jesienią prawie każdy miód powinien być już częściowo skrystalizowany. W przypadku podgrzania miód może przechodzić do stanu płynnego, lecz przez to traci swoje właściwości.

Jak prawidłowo przechowywać miód?

Aby miód jak najdłużej zachował swoje właściwości, powinien być przechowywany w suchym, czystym, wolnym od zapachów miejscu. Temperatura przechowywania powinna być nie większa niż 18 stopni Celsjusza. Miód w opakowaniach szklanych należy chronić przed działaniem promieni słonecznych. Prawidłowo zbierany i przechowywany miód może zachować trwałość nawet 36 miesięcy.

Czytaj też:
W polskim miodzie były pyłki egzotycznych roślin. Wielka kontrola miodów

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, IJHARS