Konina sprzedawana jako wołowina. Policja żywnościowa wkroczy do akcji

Konina sprzedawana jako wołowina. Policja żywnościowa wkroczy do akcji

Dodano: 
Mielenie mięsa
Mielenie mięsa Źródło:Pixabay / nurfayozagzamov1004
Konina sprzedawana jako wołowina, sfałszowana oliwa z oliwek i dodawanie wody do mleka to jedne z najczęstszych oszustw na rynku żywności. Bierze je sobie za cel Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) ogłosiła powstanie zespołu, który skoncentruje się na zwalczaniu oszustw żywnościowych. W skład tej swoistej policji żywnościowej wejdą specjaliści z całej Polski. Na brak pracy raczej narzekać nie będą, a najczęstsze oszustwa żywnościowe, jakich dopuszczają się nieuczciwi producenci, mogą szokować.

Co to jest oszustwo żywnościowe?

IJHARS podaje krótką definicję oszustwa żywnościowego. To „świadome i celowe zastępowanie, dodawanie, manipulowanie lub wprowadzanie w błąd w odniesieniu do żywności, składników żywności lub opakowań żywności: fałszywe lub wprowadzające w błąd oświadczenia dotyczące produktu, w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych”. Oszustwo żywnościowe to:

  • fałszowanie – dodawanie do żywności substancji obcych, niewłaściwych dla danego produktu;
  • podrabianie – naśladowanie znanych marek lub produktów w celu wprowadzenia konsumentów w błąd;
  • nadużycia nazewnictwa – np. używanie określenia "miód" dla produktu zawierającego syrop glukozowo-fruktozowy;
  • oszustwa w oznakowaniu – umieszczanie fałszywych informacji, np. dotyczących składu, daty ważności, pochodzenia.

Konina zamiast wołowiny i rozcieńczone mleko

Inspekcja podała również listę najczęstszych oszustw żywnościowych, jakie są wykrywane na terenie Unii Europejskiej. Najczęstsze oszustwa żywnościowe identyfikowane w UE obejmują:

  • fałszowanie oliwy z oliwek – dodawanie tańszych olejów roślinnych do oliwy z oliwek lub mieszanie oliwy z różnych krajów pochodzenia;
  • fałszowanie mięsa – dodawanie tańszych gatunków mięsa do droższych, np. mieszanie mięsa wołowego z koniną;
  • fałszowanie ryb – podmienianie gatunków ryb lub sprzedawanie ryb hodowlanych jako dzikich;
  • fałszowanie produktów mlecznych – dodawanie wody do mleka lub mleka w proszku do świeżego mleka;
  • nadużycia w przypadku produktów ekologicznych: stosowanie fałszywych certyfikatów lub niewłaściwe oznakowanie produktów.

Jak ścigane będą oszustwa żywnościowe?

Nowy zespół powołany przy IJHARS będzie m.in. szkolić pracowników jak skutecznie eliminować z rynku nielegalne praktyki i jak im zapobiegać. Zespół będzie także współpracować z innymi państwowymi organami kontrolnymi oraz organami ścigania. Pracami zespołu pokierują Dorota Bocheńska, Dyrektor Biura Orzecznictwa i Legislacji oraz pani Magdalena Kierzkowska, Naczelnik Wydziału Oszustw Żywnościowych w Głównym Inspektoracie IJHARS.

– Każdy z nas jest konsumentem żywności, a oszustwa z nią związane w dłuższej perspektywie powodują nie tylko stratę finansową, ale skutkują też nieprawidłowym odżywianiem, mogą też narażać na ryzyko zatruć pokarmowych i alergii. Na oszustwach cierpią zarówno konsumenci, jak i producenci żywności, którzy prowadzą uczciwą działalność – podkreślił Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS, cytowany w komunikacie instytucji.

Ważną rolę mają tu do odegrania także sami konsumenci. W przypadku podejrzenia oszustwa żywnościowego, każdy może zgłosić stosowną informację do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Czytaj też:
Truskawki skażone wirusem trafiły do sklepów w trzech województwach. Ważny komunikat GIS
Czytaj też:
Producenci piw smakowych zaniżali ilość alkoholu. Są wyniki kontroli

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, IJHARS