W Biedronce olej w cenach sprzed inflacji. Kup na zapas, szybko się nie zepsuje

W Biedronce olej w cenach sprzed inflacji. Kup na zapas, szybko się nie zepsuje

Dodano: 
Olej
Olej Źródło:Shutterstock / New Africa
Tym razem do Biedronki warto się wybrać po olej. Nawet jeśli nie zużywasz dużych ilości tego tłuszczu, to warto zrobić sobie mały zapas. Tak doskonała okazja na jego zakup, może się szybko nie powtórzyć.

Olej jest jednym z podstawowych produktów spożywczych, bez którego trudno się obyć w kuchni. Można na nim smażyć, ale też stosować go przy duszeniu i gotowaniu. Olej jest także ważnym dodatkiem do sałatek, surówek, zapiekanek i niektórych ciast. Jako tłuszcz roślinny ma tę przewagę nad masłem, czy smalcem, że nie zawiera cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jest więc od nich o wiele zdrowszy.

Na czym polega promocja na olej w Biedronce?

W tym tygodniu w Biedronce trwa promocja na Olej rzepakowy Polski. Jego cena za 1 litr przy zakupie 2 butelek wynosi 3,99 zł. To o 55% mniej niż regularna cena tego produktu. By skorzystać z tej dobrej oferty trzeba się okazać przy kasie kartą Moja Biedronka lub zeskanować aplikację Biedronka. Limit dzienny wynosi 4 l oleju na każdy dzień trwania promocji. Promocja na olej w Biedronce trwa do soboty 9 marca.

Jak należy przechowywać olej?

Olej jest dość trwałym produktem, pod warunkiem, że jest odpowiednio przechowywany. Oryginalnie zamknięty olej w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu można trzymać do 12 miesięcy. Optymalna temperatura przechowywania oleju to 4-10 stopni Celsjusza. Także można go wstawić do spiżarni, ciemnej piwnicy lub zamykanej szafki kuchennej, stojącej z dala od kaloryfera i kuchenki. Po otwarciu olej najlepiej zużyć w ciągu 1-2 miesięcy. W tym czasie nie należy go przechowywać na kuchennym blacie, bo to najgorsze miejsce do trzymania oleju.

Co można zrobić z oleju?

Oprócz klasycznego zastosowania oleju, można go też wykorzystać do przygotowania naturalnych produktów. Na bazie oleju warto zrobić np. domowy majonez. Jego przygotowanie nie jest trudne, a będziecie mieć pewność, że produkt będzie zawierał tylko naturalne składniki.

Jeśli lubicie aromatyzowane oleje, bez problemu możecie je przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy dodać do oleju gałązkę rozmarynu, kilka ząbków czosnku czy papryczkę chili, by po tygodniu oczekiwania otrzymać wonny produkt. Będzie idealny do sałatek i surówek, ale też sosów i zup.

Czytaj też:
Prosty przepis na domowy majonez bez jajek. Zrobisz go w 15 minut
Czytaj też:
Robisz surówkę z marchewki? Koniecznie pamiętaj o tym dodatku

Opracowała: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl, Biedronka