Już niedługo Sylwester i Nowy Rok. Jeśli z tej okazji chcecie przygotować słodkie i wyjątkowe co nieco, mam idealną propozycję. Sięgnijcie tylko po popularne ciasteczka i parę dodatków. Z tego zestawu szybko wyczarujecie efektowne deserki. Sprawdźcie, jak łatwo je zrobić.
Jakie ciastka wykorzystać do deserków?
Do przygotowania tych efektownych deserków można wykorzystać różnego rodzaju ciasteczka. Ja sięgam po delicje, które składają się z biszkopta, galaretki i polewy czekoladowej. Momentalnie wzbogacają więc deser w trzy smaczne składniki. Jeśli jednak nie macie delicji pod ręką lub chcecie przygotować mniej słodki deser, możecie sięgnąć po inne ciasteczka. Doskonale sprawdzą się markizy przekładane kremem, ciasteczka pełnoziarniste czy zwykłe herbatniki.
Jak zrobić deserki z puszystą masą?
Te efektowne deserki szykuję z delicji i puszystej masy. Masę robię z bitej śmietany i serka mascarpone, a utrwalam galaretką owocową. Dzięki temu masa jest puszysta, kremowa, a jednocześnie ma przyjemny, owocowy smak. Gdy masa zastygnie, powstałe deserki dekoruję wiórkami kokosowymi. To bardzo proste, bo wystarczy tylko obtoczyć boki deserków w wiórkach kokosowych wysypanych na papier do pieczenia czy kuchenny blat. Całość wygląda bardzo efektownie i doskonale smakuje.
Przepis: Deserki z delicjami
Deserki z delicji i puszystej masy w wiórkach kokosowych
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 235 w każdej porcji
Składniki
- 2 paczki Delicji po 147 g
- 1/2 galaretki np. pomarańczowej
- 200 g śmietanki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyGalaretkę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody, odstaw do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Mascarpone zmiksuj z tężejącą galaretką, połącz z bitą śmietaną.
- Formowanie deserkówPrzygotuj 10 rantów lub 10 obręczy o średnicy Delicji wykonanych z papieru do pieczenia. Na spód każdej obręczy włóż delicję, przykryj ją 2-3 łyżkami puszystej masy, a potem znów Delicją. Odstaw do lodówki.
- Dekorowanie deserkówGdy deserki zastygną, wyjmij je z rantów lub usuń obręcze. Wiórki kokosowe wysyp na kawałek papieru do pieczenia. Przetocz po nich boki deserków.
Wskazówka: Do przygotowania tych deserków warto wykorzystać gotowe ranty (obręcze, pierścienie). Ich średnica powinna być dopasowana do średnicy ciasteczek, które umieszcza się na dnie i wierzchu każdej porcji. Jeśli jednak nie macie takich metalowych foremek, możecie zastępczo przygotować je z papieru do pieczenia lub folii aluminiowej.
Inna wersja deserków
Podobne deserki możecie przygotować też z innych składników. Będą mniej kaloryczne, jeśli serek mascarpone zastąpicie jogurtem naturalnym, czy chociaż serkiem homogenizowanym. Jeśli nie chcecie, by deserki miały owocowy posmak, zamiast galaretką, masę możecie zestalić żelatyną.
Czytaj też:
Po Świętach zawsze robię te proste ciasteczka. Nic nie piekę, a wychodzą przepyszneCzytaj też:
To ciasto bez pieczenia robię na każdą okazję. Z herbatników i kremowych mas, zawsze znika pierwsze
