Jemy je od lat i nie doceniamy. Właśnie teraz jeden owoc dziennie robi ogromną różnicę dla mózgu i nastroju

Jemy je od lat i nie doceniamy. Właśnie teraz jeden owoc dziennie robi ogromną różnicę dla mózgu i nastroju

Dodano: 
Miąższ pomarańczy
Miąższ pomarańczy Źródło: Shutterstock / kazoka
Są dostępne przez cały rok, ale teraz mają najlepszy smak i właściwości. Warto je docenić i jeść częściej z korzyścią dla mózgu, serca i nie tylko.

Wszyscy dobrze je znamy i nie traktujemy jako nic specjalnego. Tymczasem to nie tylko pyszna, ale też niezwykle wartościowa przekąska i dodatek do potraw, który dla zdrowia warto jeść nawet codziennie.

Wartości odżywcze pomarańczy

Te owoce mają podobną kaloryczność i słodycz do jabłek. Stugramowa porcja miąższu dostarcza około 47 kalorii, 9 gramów cukrów i 2 gramy błonnika, a przy tym ponad połowę dziennej dawki witaminy C. Pomarańcze mają jej prawie tyle samo, co cytryny, oraz więcej niż grejpfruty.

Stanowią też dobre źródło witamin B1 i B9, które są niezbędne dla prawidłowego metabolizmu i sprawnego układu nerwowego. Zapewniają ponadto witaminy B5 i B6, potas, wapń oraz magnez.

Korzyści z jedzenia pomarańczy

Włączenie tych owoców do codziennej diety może skutecznie wspomagać zdrowie. Są szczególnie polecane osobom z niedoborami witaminy C oraz tym, które są podnieść swoją odporność. Odpowiedni poziom tej witaminy ułatwia wytwarzanie przeciwciał i zapewnia lepsze funkcjonowanie układu immunologicznego. Wspiera też syntezę kolagenu i elastyny, ułatwiając regenerację tkanek i zachowanie młodego wyglądu skóry.

W miąższu są także inne przeciwutleniacze, zwłaszcza karoteny i polifenole. Substancje te łagodzą stany zapalne, dzięki czemu codzienne jedzenie pomarańczy może chronić żółtą plamkę oka, odpowiedzialną za ostre widzenie. Zbadano również, że może spowalniać zmiany w mózgu związane z rozwojem demencji i działać antydepresyjnie.

Dieta bogata w pomarańcze pomaga ponadto obniżać wysokie ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów oraz cholesterolu LDL, który jest odpowiedzialny za rozwój miażdżycy. Podnosi przy tym stężenie ochronnej frakcji HDL i dba o zdrowie naczyń krwionośnych. To świetna profilaktyka chorób układu krążenia.

Co więcej, witamina C poprawia wchłanianie żelaza z produktów innych niż mięso i pomaga zapobiegać anemii. Natomiast za sprawą błonnika sięganie po te owoce sprzyja sytości, usprawnia pracę jelit i ułatwia utrzymanie bardziej stabilnego poziomu cukru we krwi.

Ile pomarańczy można jeść dziennie?

Najlepsza porcja to jedna średnia sztuka dziennie, najczęściej około 200 gramów. Po obraniu wychodzi około 140 gramów miąższu, bo 25-35 procent owocu stanowią odpady. To daje około 65 kcal, 12 g cukrów i 2,8 g błonnika.

Ponieważ pomarańcze mają sporo cukru, osoby z nieprawidłowym stężeniem glukozy czy tym bardziej cukrzycą mogą pozwolić sobie na mniejsze porcje, najlepiej uzgodnione z lekarzem.

Kto nie może jeść pomarańczy?

Te owoce są bezpieczne dla większości osób, jednak przeciwwskazaniem do sięgania po nie może być choroba refluksowa, bo mogą nasilać zgagą.

Chociaż pomarańcze zawierają mniej związków wchodzących w interakcje z lekami niż grejpfruty, najlepiej ich nie łączyć ani nie popijać medykamentów otrzymywanym z nich sokiem.

Kwaśne owoce sprzyjają ponadto erozji szkliwa. Bezpośrednio po ich zjedzeniu nie należy myć zębów, by go nie ścierać. Zawsze dobrze jest przepłukać po nich usta, a z szorowaniem poczekać.

Osoby uczulone na konserwanty stosowane na skórki cytrusów powinny wybierać produkty z upraw ekologicznych. Substancje te przenikają do miąższu i nie da się usunąć ich w całości ani poprzez obieranie, ani specjalne mycie.

Czytaj też:
Ten mały owoc smakuje jak 100 innych. Ma mnóstwo antyoksydantów i nie podnosi cukru
Czytaj też:
Ten słodko-kwaśny owoc jem codziennie wieczorem. Pomaga na trawienie, odchudzanie i spokojny sen