Zamiast obiecywać sobie, że w te Święta zjem mniej, robię inne przygotowania. Przestawiam się na lekką dietę, która odciąża układ trawienia i stwarza deficyt kalorii. W moim menu są wtedy głównie sałatki i zupy, a jeśli jem kanapki, to na chrupkim pieczywie i tylko z tą pyszną kremową pastą.
Jak zrobić lekką pastę ogórkową?
Podstawą tego smarowidła jest jogurt islandzki, czyli skyr. W naturalnej postaci ma tak gęstą konsystencję, jak serek, ale nie zawiera grama tłuszczu. Dzięki temu to jeden z najlżejszych produktów mlecznych, a przy tym najbogatszych w białko. Sto gramów skyru dostarcza aż 12 g tego składnika, a porcja mojej pasty to 5,5 g białka.
Do jogurtu dodaję tylko ogórka zielonego i kiszonego. Po usunięciu skórek i nadmiaru soku blenduję je i mieszam ze skyrem. Do przyprawienia używam soli, białego pieprzu i granulowanego czosnku, ale nie jest to składnik obowiązkowy.
Ta beztłuszczowa pasta jest idealna na odchudzanie, bo ma bardzo mało cukrów prostych i w około 90 procentach składa się z wody. Cała ilość z przepisu, czyli ponad pół kilograma, to niecałe 165 kcal, a jedna porcja to jedynie 40 kalorii.
Przepis: Lekka pasta ogórkowa
Dietetyczne smarowidło do pieczywa o delikatnym smaku.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 40 w każdej porcji
Składniki
- 200 g gęstego skyru 0% tłuszczu
- 1 ogórek zielony
- 1 mały ogórek kiszony
- 1 szczypta granulowanego czosnku (opcjonalnie)
- biały pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówObierz oba ogórki i zetrzyj na grubym oczku. Tego świeżego lekko osól i odstaw na 5 minut, po czym odciśnij nadmiar soku. Następnie zblenduj warzywa razem.
- Mieszanie pastyDodaj ogórki do skyru i wymieszaj. Dopraw do smaku białym pieprzem i dołóż czosnek, jeśli go używasz.
Lekka pasta na skyrze – inne wersje
Do mojej dietetycznej pasty dodaję też inne warzywa i zioła, które urozmaicają jej smak i kolor, ale nie dodają wiele kalorii. Szczególnie dobrze pasują do niej:
- rzodkiewki, które również można zetrzeć, osolić i odcisnąć, żeby mieszanka nie była wodnista,
- drobno posiekany seler naciowy (także osolony i odsączony),
- posiekana sałata masłowa, rzymska czy rukola,
- surowa czerwona papryka (bez solenia),
- drobno starta marchewka (ewentualnie z selerem korzeniowym),
- pokrojone drobno pomidory bez skórki i nasion,
- podgrzany (zwiędnięty) szpinak świeży lub odparowany mrożony,
- posiekana cebula cukrowa,
- świeży czosnek,
- natka pietruszki, koperek, szczypiorek i inne świeże zioła.
Czytaj też:
Zamiast sera biorę gęsty skyr i smażę lekkie placuszki. Znikają szybciej niż syrnikiCzytaj też:
Ze skyru i jajek robię obłędne ciasto pełne białka. Bez mąki i masła, tylko 250 kalorii w kawałku
