Tę kremową pastę jem przed Świętami zamiast masła. Brzuch mi za to dziękuje

Tę kremową pastę jem przed Świętami zamiast masła. Brzuch mi za to dziękuje

Dodano: 
Pasta ogórkowa
Pasta ogórkowa Źródło: Shutterstock / KateKut
Gdy czeka mnie kulinarne szaleństwo, staram się ograniczać kalorie. Tą szybką i lekką pastą szykuję żołądek na Święta. Wszystko smakuje lepiej, a trawienie działa bez zarzutu.

Zamiast obiecywać sobie, że w te Święta zjem mniej, robię inne przygotowania. Przestawiam się na lekką dietę, która odciąża układ trawienia i stwarza deficyt kalorii. W moim menu są wtedy głównie sałatki i zupy, a jeśli jem kanapki, to na chrupkim pieczywie i tylko z tą pyszną kremową pastą.

Jak zrobić lekką pastę ogórkową?

Podstawą tego smarowidła jest jogurt islandzki, czyli skyr. W naturalnej postaci ma tak gęstą konsystencję, jak serek, ale nie zawiera grama tłuszczu. Dzięki temu to jeden z najlżejszych produktów mlecznych, a przy tym najbogatszych w białko. Sto gramów skyru dostarcza aż 12 g tego składnika, a porcja mojej pasty to 5,5 g białka.

Do jogurtu dodaję tylko ogórka zielonego i kiszonego. Po usunięciu skórek i nadmiaru soku blenduję je i mieszam ze skyrem. Do przyprawienia używam soli, białego pieprzu i granulowanego czosnku, ale nie jest to składnik obowiązkowy.

Ta beztłuszczowa pasta jest idealna na odchudzanie, bo ma bardzo mało cukrów prostych i w około 90 procentach składa się z wody. Cała ilość z przepisu, czyli ponad pół kilograma, to niecałe 165 kcal, a jedna porcja to jedynie 40 kalorii.

Przepis: Lekka pasta ogórkowa

Dietetyczne smarowidło do pieczywa o delikatnym smaku.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
40 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g gęstego skyru 0% tłuszczu
  • 1 ogórek zielony
  • 1 mały ogórek kiszony
  • 1 szczypta granulowanego czosnku (opcjonalnie)
  • biały pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówObierz oba ogórki i zetrzyj na grubym oczku. Tego świeżego lekko osól i odstaw na 5 minut, po czym odciśnij nadmiar soku. Następnie zblenduj warzywa razem.
  2. Mieszanie pastyDodaj ogórki do skyru i wymieszaj. Dopraw do smaku białym pieprzem i dołóż czosnek, jeśli go używasz.

Lekka pasta na skyrze – inne wersje

Do mojej dietetycznej pasty dodaję też inne warzywa i zioła, które urozmaicają jej smak i kolor, ale nie dodają wiele kalorii. Szczególnie dobrze pasują do niej:

  • rzodkiewki, które również można zetrzeć, osolić i odcisnąć, żeby mieszanka nie była wodnista,
  • drobno posiekany seler naciowy (także osolony i odsączony),
  • posiekana sałata masłowa, rzymska czy rukola,
  • surowa czerwona papryka (bez solenia),
  • drobno starta marchewka (ewentualnie z selerem korzeniowym),
  • pokrojone drobno pomidory bez skórki i nasion,
  • podgrzany (zwiędnięty) szpinak świeży lub odparowany mrożony,
  • posiekana cebula cukrowa,
  • świeży czosnek,
  • natka pietruszki, koperek, szczypiorek i inne świeże zioła.

Czytaj też:
Zamiast sera biorę gęsty skyr i smażę lekkie placuszki. Znikają szybciej niż syrniki
Czytaj też:
Ze skyru i jajek robię obłędne ciasto pełne białka. Bez mąki i masła, tylko 250 kalorii w kawałku