Do tych śledzi dodaję składniki słodkie i wytrawne. Tworzą pyszną, efektowną całość

Do tych śledzi dodaję składniki słodkie i wytrawne. Tworzą pyszną, efektowną całość

Dodano: 
Śledzie z żurawiną
Śledzie z żurawiną Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Uwielbiam śledzie, bo można je przygotować na wiele sposobów i w każdej postaci smakują znakomicie. Świetne są te z cebulą, korzenne czy z dodatkiem żurawiny. Te ostatnie wyglądają też bardzo efektownie, a zrobicie je w parę chwil.

Najpopularniejsze śledzie w polskich sklepach to matiasy, czyli solone filety. Jednocześnie są one najbardziej uniwersalne, jeśli chodzi o możliwość przygotowania. Nie ma przy nich dużo pracy, bo wystarczy je tylko wymoczyć, by usunąć nadmiar soli. Potem zaś można łączyć z ulubionymi składnikami. A możliwości jest naprawdę dużo.

Jak długo moczyć solone filety śledziowe?

Matiasy to filety śledziowe utrwalone w solance. Zawierają dużo soli, dlatego przed wykorzystaniem ich w potrawie, trzeba je wymoczyć. Czas moczenia śledzi zależy od efektu, jaki chcecie uzyskać. Przyjmuje się, że śledzie trzeba moczyć od 2 do 8 godzin. Przy czym nie należy przeciągać tego czasu, bo zbyt długo moczona ryba traci dużo na smaku. Robi się wodnista i pozbawiona wyrazu. Dlatego ja ograniczam moczenie śledzi do 3-4 godzin.

By przyspieszyć efekt, warto w czasie moczenia zmienić 1-2 razy wodę. Śledzie można też moczyć w mleku, które przyspiesza efekt odsalania i nadaje rybie aksamitnej konsystencji.

Jak zrobić śledzie z żurawiną?

Śledzie solone doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Dość zaskakujące jest to, że ta słona ryba dobrze harmonizuje ze słodkawymi składnikami. Można więc łączyć ją z jabłkiem, burakiem, rodzynkami, żurawiną czy miodem. Ja sięgam po te dwa ostatnie dodatki, ale zestawiam je z wyrazistą cebulą i ogórkiem konserwowym. Gdy wszystkie składniki się przegryzą, powstanie słodko-słona przystawka, którą zjada się z wielką przyjemnością.

Przepis: Śledzie z suszoną żurawiną

Śledzie na przystawkę ze słodko-wytrawnymi dodatkami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 5-6 solonych filetów śledziowych
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 4-5 łyżek żurawiny suszonej
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeży koperek
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówŚledzie wymocz w zimnej wodzie, odsącz, osusz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Żurawinę zalej gorącą wodą, odstaw na 5 minut, odsącz. Ogórki pokrój w plasterki.
  2. Łączenie składnikówW misce umieść śledzie, cebulę, żurawinę i ogórki. Olej wymieszaj z sokiem z cytryny i miodem. Polej śledzie, wymieszaj. Oprósz pieprzem, posyp koperkiem, odstaw na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki, by składniki się przegryzły.

Solone śledzie – kilka wskazówek

Śledzie idealnie nadają się na przystawkę i przekąskę. Zanim ją jednak przygotujecie, odpowiednio wcześniej zalejcie je wodą. O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Woda do moczenia śledzi powinna być zimna, a nie ciepła.
  • W czasie moczenia śledzie powinny stać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
  • Po wymoczeniu śledzie należy odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Warto pamiętać, że dodatki, z którymi łączy się śledzie, też łagodzą ich smak.

Czytaj też:
Efektowne, niezwykle proste roladki śledziowe. Podasz je na Wigilię, Święta lub Sylwestra
Czytaj też:
Te śledzie co roku szykuję na Wigilię. Mało pracy, tanie składniki, a efekt przepyszny