Temu szybkiemu piernikowi trudno się oprzeć. Kusi wilgotnością i wyjątkową polewą

Temu szybkiemu piernikowi trudno się oprzeć. Kusi wilgotnością i wyjątkową polewą

Dodano: 
Piernik ucierany
Piernik ucierany Źródło: Shutterstock / Prady780
Chcesz poczęstować gości piernikiem? Już nie zdążysz zrobić dojrzewającego, ale ten ucierany przygotujesz dosłownie w parę chwil. Jest mięciutki, wilgotny i zachwyca wyjątkowym wykończeniem.

Najbardziej tradycyjny piernik to ten dojrzewający, który warto nastawić parę tygodni przed Świętami. Jeśli jednak zapomnieliście go zrobić, wciąż jeszcze macie szansę na przygotowanie pysznego ciasta o korzennym aromacie. Goście pokochają go za miękkość, wilgotność i słodkie wykończenie.

Jak się robi szybki piernik?

Piernik to ciasto, które charakteryzuje się korzennymi przyprawami i miodem. Oba dodatki można dodać nie tylko do piernika dojrzewającego, ale też szybkiego. Ten ostatni robi się na zasadzie ciasta ucieranego. Dodaje się jednak do niego przestudzony, aromatyczny płyn, zawierający miód, cukier i korzenne przyprawy. Ten piernik wychodzi puszysty, wilgotny i bardzo aromatyczny. Można go upiec kilka dni wcześniej, bo dość długo zachowuje świeżość.

Jak zrobić piernik ucierany?

Przygotowanie piernika ucieranego należy zacząć od zrumienienia cukru i podgrzania go z wodą, miodem i resztą cukru. W czasie, gdy słodka masa stygnie, należy utrzeć masło z żółtkami, a potem połączyć je z mąką i spulchniaczem. Na końcu wystarczy dodać pianę z białek i posiekane bakalie. Ciasto przekłada się do formy, np. keksówki i piecze ok. 50 minut.

Przepis: Szybki piernik ucierany

Lekki, wilgotny piernik z polewą karmelową

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 125 g miodu
  • 2 jajka
  • ok. 80 g cukru
  • 50 g masła
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50-80 g bakalii, np. rodzynki, orzechy włoskie

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie masy2 łyżki cukru wsyp do rondelka, zrumień na średnim ogniu. Dodaj wodę, zamieszaj rondelkiem, podgrzewaj do rozpuszczenia. Dodaj miód, pozostały cukier i przyprawę do piernika. Zagotuj, przestudź do temperatury pokojowej.
  2. Miksowanie składnikówMasło utrzyj z żółtkami na puszystą masę. Połącz ją z syropem, mąką przesianą z sodą i proszkiem. Wymieszaj delikatnie z pianą z białek i bakaliami.
  3. PieczenieCiasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 50 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu ciasto udekoruj.

Jak udekorować piernik ucierany?

Piernik można dekorować lukrem lub polewą czekoladową. Ja jednak zdecydowałam się na polewę karmelową. Ma wyrazisty smak i pięknie lśni. Jak ją zrobić?

W rondelku należy zrumienić 2-3 łyżki cukru, a potem dodać 2 łyżki wody i całość podgrzać do rozpuszczenia. Do masy wlewa się ok. 50 ml śmietanki 30% i całość miesza rózgą. Na koniec do rondelka należy wrzucić 1 łyżkę masła, a gdy całość będzie jednolita, polewę doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie szczyptą soli. Gdy przestygnie, należy nią posmarować wystudzony piernik i odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Czytaj też:
Szybkie, puszyste ciasto o pomarańczowym aromacie. Uwielbiam tę świąteczną babkę
Czytaj też:
Nie piekę już klasycznej strucli, tylko dużą blachę makowca. Wcale nie pęka i starcza na 30 porcji