Na Święta Bożego Narodzenia piekę zwykle keks, piernik i makowiec. Ten ostatni nie jest jednak rolowany, a ma postać placka. Robi się go naprawdę prosto, a przy tym nie problemów z pękającym ciastem. Przetestujcie ten przepis, a też pewnie się nim zachwycicie.
Jak zrobić masę makową do makowca?
Jeśli chcecie samodzielnie przygotować masę makową do tego ciasta, podaję recepturę. 500 g suchego maku należy wypłukać, zalać gorącą wodą, a potem całość podgrzewać przez 10 minut. Po tym czasie mak należy odcedzić na sicie i przepuścić 2-krotnie przez maszynkę do mielenia mięsa z najdrobniejszą nakładką. W rondlu podgrzać 30 g masła, 50 g miodu i 80 g cukru. Do mieszanki dodać zmielony mak i bakalie, np. kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy, migdały, żurawinę, rodzynki. Całość podgrzewać kilka minut, odstawić do wystygnięcia.
Jak zrobić szybki placek z makiem?
Ten szybki placek z makiem robię z ciasta drożdżowego i gotowej masy makowej. Ciasto zagniatam, odstawiam do wyrośnięcia, a potem dzielę na dwie części. Rozwałkowuję jedną i wykładam nią spód dużej blachy. Ciasto smaruję białkiem, wykładam na nie masę makową i równomiernie rozprowadzam. Przykrywam drugim blatem ciasta i całość odstawiam do lekkiego wyrośnięcia. Potem ciasto przykrywam papierem do pieczenia i kładę na nie drugą blachę. Piekę je pod lekkim obciążeniem, by się nie wybrzuszało, tylko było idealnie płaskie. Gdy ciasto lekko się zrumieni, usuwam blachę z papierem i dopiekam je, by było rumiane.
Przepis: Makowiec na dużą blachę
Ciasto drożdżowe przekładane makiem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 30 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- 850 g gotowej masy makowej z puszki
- 1 jajko
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie rozczynuPołowę mleka lekko podgrzej. Dodaj pokruszone drożdże, rozmieszaj je z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
- Zagniatanie ciastaMąkę przesiej do miski. Dodaj rozczyn, jajka, pozostałe mleko podgrzane lekko z cukrem, wymieszaj, lekko wyrób. Dodaj stopione, letnie masło, dokładnie wyrób ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Formowanie ciastaDużą, prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną rozwałkuj, wyłóż nią dno blachy. Masę makową wymieszaj z żółtkiem i ubitą pianą z białka. Wyłóż ją na ciasto, równomiernie rozprowadź. Resztę ciasta rozwałkuj na prostokątny placek, przykryj nim masę makową, lekko dociśnij.
- PieczenieCiasto odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Przykryj papierem do pieczenia, a potem drugą blachą. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C. Potem usuń blachę i papier i piecze ciasto jeszcze ok. 15 minut, aż będzie rumiane. Po przestudzeniu oprósz je cukrem pudrem.
Jak udekorować placek z makiem?
Po upieczeniu i wystygnięciu placek z makiem warto udekorować. Doskonale będzie się prezentował polany lukrem i posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub posiekanymi orzechami. Dobrze też będzie smakował polany polewą czekoladową. Można też jednak jedynie oprószyć go cukrem pudrem.
Czytaj też:
Zamiast wybierać, połączyłam oba. Ta strucla z serem i makiem bije na głowę klasyczny makowiecCzytaj też:
Zamiast strucli piekę na Święta proste ciasto z makiem. Mało pracy, moc smaku
