Te małe choineczki robię w kilka chwil. Na świątecznym stole robią furorę

Te małe choineczki robię w kilka chwil. Na świątecznym stole robią furorę

Dodano: 
Serowe choineczki na krakersach
Serowe choineczki na krakersach Źródło: Shutterstock / Helena Zolotuhina
To mój patent na efektowną przystawkę przygotowywaną dosłownie w ostatniej chwili. Urocze serowe choineczki zrobisz błyskawicznie. Są pyszne, niedrogie i prezentują się jak małe dzieła sztuki. To idealny starter na Wigilię i sylwestra.

Zawsze powtarzam, że w świątecznej gorączce warto stawiać na sprytne rozwiązania, które pięknie wyglądają, a jednocześnie nie wymagają ani dużo pracy, ani szczególnych umiejętności. Dziś poznacie mój ulubiony sposób na jadalną dekorację stołu. Gwarantuję, że te wytrawne drzewka znikną z talerzy szybciej, niż zdążycie zaśpiewać pierwszą kolędę, a goście będą pytać o przepis.

Zanim przejdziemy do przygotowania, warto wspomnieć, że w przeciwieństwie do ciężkich, majonezowych sałatek, ta przekąska jest dość lekka. Bazą jest twaróg, czyli dobre źródło białka, a spora ilość koperku nadaje świeżości i aromatu. Pestki granatu dodają koloru i przyjemnej chrupkości. Porcja jest naprawdę niewielka, dlatego można po nią sięgać bez wyrzutów sumienia.

Jak przygotować serowe choineczki

Sekret tej przekąski tkwi w odpowiedniej konsystencji masy serowej – musi być na tyle zwarta, by utrzymać kształt stożka, ale jednocześnie aksamitna w smaku. Jeśli używasz bardzo wilgotnego twarogu, warto go wcześniej odcisnąć na sicie lub dodać nieco mniej jogurtu, by drzewka „nie zwiędły”. Wskazówka: przekąskę szykuję na prostokątnych krakersach, ale okrągłe również będą wyglądać efektownie.

Przepis: Serowe choineczki na krakersach

Ta szybka przekąska uatrakcyjni każdy świąteczny stół.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
62 w każdej porcji

Składniki

  • 12 krakersów
  • 200 g sera twarogowego
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • 2 łyżki pestek z granatu
  • 1/2 pęczka świeżego koperku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy serowejTwaróg rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę. Koperek drobno posiekaj. Do twarogu dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj 1/2 koperki i ponownie wymieszaj.
  2. Formowanie choinekNa dużym talerzu lub półmisku rozłóż krakersy. Każdy z nich rozsmaruj na środku przygotowaną masę serową, tworząc podstawę pod choinkę. Z pozostałej masy serowej uformuj 12 stożków, które kształtem przypominają choinki. Możesz robić to ręcznie lub za pomocą łyżki. Najlepiej stożkowy kształt nadawać choinkom, zaczynając od podstawy i zwężając ku górze.
  3. Dekorowanie choinekResztą posiekanego koperku przygotowane stożki lub delikatnie obtocz je w zieleninie. Na czubkach choineczek ułóż pestki granatu. Przekąskę wstaw do lodówki i wyjmij przed serwowaniem.

Czym zastąpić krakersy w przekąsce

Choć słone krakersy świetnie kontrastują z delikatnym twarogiem, nie są jedyną opcją. Jeśli zależy Ci na wersji bezglutenowej lub po prostu bardziej dietetycznej, idealną podstawą będą grubsze plastry świeżego ogórka gruntowego – dodadzą one jeszcze więcej orzeźwienia. Świetnie sprawdzi się również ciemny chleb pumpernikiel wycięty w kółka za pomocą kieliszka, co nada przystawce bardziej rustykalny charakter. W wersji bardziej eleganckiej możecie użyć małych, kruchych babeczek (tartaletek), wypełniając je masą i formując górę w kształt stożka.

Inne świąteczne akcenty

Te choineczki pięknie prezentują się na drewnianej desce w towarzystwie orzechów włoskich i suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców. Na czubkach choinek możesz umieścić również dekoracyjne gwiazdki wycięte z warzyw (np. ogórka lub marchewki ugotowanej do sałatki jarzynowej). To prosty sposób, by wprowadzić na stół odrobinę magii bez zbędnego wysiłku.

Czytaj też:
Chrupiące choinki zrobisz ekspresowo. Pyszna przekąska na święta i na sylwestra
Czytaj też:
Kiedy zostaje mi farsz z pierogów, robię te paszteciki. Znikają, zanim wyłożę je na talerz