Efektowne, niezwykle proste roladki śledziowe. Podasz je na Wigilię, Święta lub Sylwestra

Efektowne, niezwykle proste roladki śledziowe. Podasz je na Wigilię, Święta lub Sylwestra

Dodano: 
Roladki śledziowe
Roladki śledziowe 
Szukacie pomysłu na prostą, efektowną przystawkę? Ta śledziowa będzie jak znalazł. Wygląda elegancko, a robi się ją w pół godziny z prostych składników. Sprawdzi się przy różnych okazjach.

Śledź to ryba, która pojawi się na większości wigilijnych stołów. Ja serwuję ją też w czasie Świąt na przystawkę, bo większość rodziny ją lubi. Zwłaszcza tę w efektownej wersji. Te śledziowe roladki podane na soczystych gwiazdkach, nie tylko wyglądają doskonale, ale też świetnie smakują. Są lekkie i pełne smaku.

Z jakich śledzi zrobić roladki?

Te apetyczne roladki można przygotować z filetów śledziowych solonych lub marynowanych. Ja zwykle wybieram te pierwsze, bo są łagodniejsze w smaku i lepiej komponują się z różnymi składnikami. Wcześniej tylko trzeba je wymoczyć, by nie były zbyt słone. Można też jednak sięgnąć po filety z zalewy octowej. Jeśli jest zbyt mocna, też można je krótko wymoczyć w wodzie, podobnie jak matiasy.

Jak zrobić apetyczne roladki śledziowe?

Przygotowanie tych eleganckich roladek śledziowych jest naprawdę proste. Filety śledziowe przekrawam tylko wzdłuż na połowę i ewentualnie dzielę na pół (jeśli są długie). Potem zwijam je tak, by w środku została pusta przestrzeń. Całość spinam i układam na gwiazdkach wyciętych z plasterków jabłka. Potem roladki napełniam posiekaną, doprawioną cebulą. Cebulę po posiekaniu warto przelać wrzątkiem, by miała łagodniejszy smak. Można też połączyć ją z innymi składnikami, np. posiekanym ogórkiem kiszonym lub konserwowym.

Przepis: Roladki śledziowe

Apetyczne roladki śledziowe na jabłkowych gwiazdkach

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
95 w każdej porcji

Składniki

  • 5 solonych filetów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • 3-4 grzybki marynowane
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 słodkie jabłka
  • pieprz, ostra mielona papryka

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie śledziFilety śledziowe wymocz w wodzie. Odsącz je, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy filet przekrój wzdłuż na połowę, by nie był zbyt szeroki. Jeśli filety są długie, możesz je przekroić na połowę.
  2. Przygotowanie nadzieniaCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, dokładnie odsącz. Grzyby marynowane pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z cebulą. Dopraw pieprzem i papryką, wymieszaj z oliwą.
  3. Formowanie przekąskiJabłka umyj, pokrój w plasterki. Z każdego wykrój foremką gwiazdkę. Na każdej gwiazdce połóż roladkę śledziową spiętą wykałaczką. Roladki napełnij cebulowym farszem.

Inna wersja roladek śledziowych

Podobne roladki śledziowe możecie też przygotować nieco inaczej. Zamiast na jabłkowych gwiazdkach, możecie je ułożyć na gwiazdkach z papryki czy marchewki, ewentualnie na liściach cykorii. Do środka roladek można też włożyć zupełnie inne składniki. Dobrze będzie pasować np. sałatka z burakiem, sałatka jarzynowa czy inna kompozycja z warzyw i ewentualnie jaj. Świetnym pomysłem jest też sięgnięcie po warzywną pastę.

Czytaj też:
Sałatka śledziowa w szklankach wygrywa każde święta. Sekret to pyszne warstwy
Czytaj też:
Te śledzie co roku szykuję na Wigilię. Mało pracy, tanie składniki, a efekt przepyszny