Sałatka śledziowa w szklankach wygrywa każde święta. Sekret to pyszne warstwy

Sałatka śledziowa w szklankach wygrywa każde święta. Sekret to pyszne warstwy

Dodano: 
Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa Źródło: Shutterstock / Elza Brook
Ta sałatka śledziowa zachwyca smakiem, ale też sposobem podania. Każdy dostaje własną porcję efektownie ułożoną w szklance.

Warstwowa sałatka śledziowa w szklankach jest inspirowana popularnymi śledziami pod pierzynką. To lubiane połączenie śledzi, cebuli, gotowanych warzyw, jajek i majonezu. Robi się łatwo, a efekt WOW gwarantowany.

Jak zrobić sałatkę śledziową w szklankach?

Aby przygotowania poszły sprawnie, uszykuj składniki wcześniej. Ugotuj warzywa, jajka i namocz śledzie – jeśli to śledzie z solanki. Do zrobienia sałatki można też wykorzystać śledzie w oleju – wówczas wystarczy je odsączyć z tłustej zalewy.

Kolejność warstw w sałatce podaną w przepisie traktuj jedynie jako inspirację i jedną z możliwości: możesz komponować własne warstwy, układając smaki i kolory po swojemu.

Sałatka ładnie wygląda w przezroczystych naczyniach: można ją przygotować w szklankach, ale też pucharkach, miseczkach, dużych kieliszkach czy zwykłych słoikach.

Przepis: Sałatka śledziowa w szklankach

Pomysł na pyszną sałatkę świąteczną.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
495 w każdej porcji

Składniki

  • 4 filety śledziowe typu matias
  • 2 ugotowane buraki
  • 1 ugotowana marchewka (większa)
  • 1 ugotowany ziemniak (duży)
  • 2 ugotowane jajka
  • 1 czerwona cebula
  • 300 ml majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówŚledzie (uprzednio wymoczone, jeśli jest taka potrzeba) pokrój w kostkę. Marchewkę i buraki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ziemniaka pokrój w drobną kostkę, jajko posiekaj. Cebulę pokrój w piórka, wyłóż na sitko i przelej wrzątkiem. Majonez wymieszaj z musztardą, miodem, dopraw pieprzem.
  2. Robienie sałatkiW szklankach układaj warstwy: śledzie, cebulka, majonez, ziemniaki, buraki marchewka, majonez i jajka.

Inne pomysły na warstwową sałatkę śledziową na Wigilię

Do swojej sałatki możesz dodać również inne dodatki, które ze śledziami, gotowanymi warzywami, jajkiem i majonezem dobrze się komponują. To np.:

  • ogórki kiszone lub konserwowe,
  • piklowana cebula,
  • jabłko (najlepiej winne, lekko kwaskowe w smaku),
  • warzywa z puszki, np. kukurydza lub groszek,
  • tarty żółty ser,
  • por,
  • seler naciowy,
  • świeży koperek,
  • natka pietruszki,
  • kapary,
  • marynowane grzyby leśne,
  • marynowane pieczarki,
  • inne pikle, np. papryka w occie.

Sałatka w szklankach jest też bardzo wdzięczną potrawą do dekorowania. I jednocześnie nie trzeba wiele, aby zyskała iście świąteczny charakter. Ułóż na każdej gałązkę koperku i posyp czerwonymi kulkami granatu. Można też sałatkę udekorować suszoną żurawiną i gałązkami świeżych ziół, np. rozmarynu. Do dekoracji warto wykorzystać także połówki orzechów włoskich lub prażone płatki migdałowe.

Czytaj też:
Te śledzie co roku szykuję na Wigilię. Mało pracy, tanie składniki, a efekt przepyszny
Czytaj też:
Zwykłe śledzie idą w odstawkę. Te w skandynawskiej zalewie robią u mnie furorę na święta