Warstwowa sałatka śledziowa w szklankach jest inspirowana popularnymi śledziami pod pierzynką. To lubiane połączenie śledzi, cebuli, gotowanych warzyw, jajek i majonezu. Robi się łatwo, a efekt WOW gwarantowany.
Jak zrobić sałatkę śledziową w szklankach?
Aby przygotowania poszły sprawnie, uszykuj składniki wcześniej. Ugotuj warzywa, jajka i namocz śledzie – jeśli to śledzie z solanki. Do zrobienia sałatki można też wykorzystać śledzie w oleju – wówczas wystarczy je odsączyć z tłustej zalewy.
Kolejność warstw w sałatce podaną w przepisie traktuj jedynie jako inspirację i jedną z możliwości: możesz komponować własne warstwy, układając smaki i kolory po swojemu.
Sałatka ładnie wygląda w przezroczystych naczyniach: można ją przygotować w szklankach, ale też pucharkach, miseczkach, dużych kieliszkach czy zwykłych słoikach.
Przepis: Sałatka śledziowa w szklankach
Pomysł na pyszną sałatkę świąteczną.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 495 w każdej porcji
Składniki
- 4 filety śledziowe typu matias
- 2 ugotowane buraki
- 1 ugotowana marchewka (większa)
- 1 ugotowany ziemniak (duży)
- 2 ugotowane jajka
- 1 czerwona cebula
- 300 ml majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówŚledzie (uprzednio wymoczone, jeśli jest taka potrzeba) pokrój w kostkę. Marchewkę i buraki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ziemniaka pokrój w drobną kostkę, jajko posiekaj. Cebulę pokrój w piórka, wyłóż na sitko i przelej wrzątkiem. Majonez wymieszaj z musztardą, miodem, dopraw pieprzem.
- Robienie sałatkiW szklankach układaj warstwy: śledzie, cebulka, majonez, ziemniaki, buraki marchewka, majonez i jajka.
Inne pomysły na warstwową sałatkę śledziową na Wigilię
Do swojej sałatki możesz dodać również inne dodatki, które ze śledziami, gotowanymi warzywami, jajkiem i majonezem dobrze się komponują. To np.:
- ogórki kiszone lub konserwowe,
- piklowana cebula,
- jabłko (najlepiej winne, lekko kwaskowe w smaku),
- warzywa z puszki, np. kukurydza lub groszek,
- tarty żółty ser,
- por,
- seler naciowy,
- świeży koperek,
- natka pietruszki,
- kapary,
- marynowane grzyby leśne,
- marynowane pieczarki,
- inne pikle, np. papryka w occie.
Sałatka w szklankach jest też bardzo wdzięczną potrawą do dekorowania. I jednocześnie nie trzeba wiele, aby zyskała iście świąteczny charakter. Ułóż na każdej gałązkę koperku i posyp czerwonymi kulkami granatu. Można też sałatkę udekorować suszoną żurawiną i gałązkami świeżych ziół, np. rozmarynu. Do dekoracji warto wykorzystać także połówki orzechów włoskich lub prażone płatki migdałowe.
Czytaj też:
Te śledzie co roku szykuję na Wigilię. Mało pracy, tanie składniki, a efekt przepysznyCzytaj też:
Zwykłe śledzie idą w odstawkę. Te w skandynawskiej zalewie robią u mnie furorę na święta
