Warzywa są bardzo zdrowe, dlatego powinniśmy jeść je regularnie. Najlepiej kilka razy dziennie. Jedną z najlepszych okazji jest obiad. Z warzyw można bowiem przygotować smaczny i zdrowy dodatek do dania. Dziś proponuję wam surówkę z kapusty pekińskiej. Jest to tani produkt, który ma neutralny smak, doskonale komponuje się z różnymi dodatkami i pasuje do różnych dań.
Z czym warto łączyć kapustę pekińską?
Kapusta pekińska to warzywo o delikatnym smaku i stosunkowo niedużej zawartości wody. Z tego powodu dobrze jest ją zestawiać ze składnikami, które są bardziej wyraziste w smaku i soczyste. W roli takich dodatków doskonale sprawdzą się np.: pomidory, ogórki, kukurydza konserwowa, cebula, papryka, marchewka, szczypiorek, koperek, natka pietruszki. Można też sięgnąć po ser feta.
Jak zrobić soczystą i chrupiącą surówkę z kapusty pekińskiej?
Przygotowanie tej smakowitej surówki zajmie wam dosłownie chwilę. Kapustę pekińską wystarczy tylko opłukać, osuszyć, a potem poszatkować. Wiele pracy nie będziecie też mieć z przygotowaniem dodatków. Pomidory wystarczy umyć i pokroić w cząstki lub dużą kostkę, cebulę pokroić w krążki lub piórka, a marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Kompozycję warzyw należy wymieszać z lekkim sosem, który doda smaku i soczystości.
Przepis: Soczysta surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej, pomidorów, marchewki i cebuli
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 95 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 niedużej główki kapusty pekińskiej
- 2 średniej wielkości pomidory
- 1 nieduża marchewka
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywWarzywa oczyść. Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach, cebulę pokrój w półkrążki, a pomidory na cząstki.
- Łączenie składnikówRozdrobnione warzywa wymieszaj z sosem z soku z cytryny i oliwy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Do czego podać surówkę z kapusty pekińskiej?
Ta surówka z kapusty pekińskiej jest soczysta, chrupiąca i dość łagodna w smaku. Dzięki temu będzie doskonale pasować do różnych dań obiadowych. Można ją podać np. do kurczaka pieczonego, smażonego czy duszonego, a także do duszonej wieprzowiny, kotletów schabowych czy mielonych. Dobrze będzie też komponować się ze smażoną albo pieczoną rybą oraz z daniami jarskimi, np. zapiekanką makaronową, kaszotto.
Czytaj też:
Nie sięgam po przetwory. Ta tania surówka z 3 warzyw ratuje zimowe obiady i wspiera odpornośćCzytaj też:
Koreańska surówka z marchewki uzależnia smakiem. Jej nazwa może być jednak myląca
