Nazwa tej sałatki pochodzi od nazwy Waldorf-Astoria, bo w tym nowojorskim hotelu pod koniec dziewiętnastego wieku podano ją po raz pierwszy. Oryginalnie w jej skład wchodziły tylko trzy produkty, ale z czasem powstały różne wariacje na temat tego dania. Ja lubię je zwłaszcza z selerem korzeniowym, który jest pysznym, ale niedocenianym warzywem. W tym zestawieniu zaskakuje gości smakiem i cieszy się dużym wzięciem.
Jak zrobić nowojorską sałatkę Waldorf?
Jej bazą są jabłka, najlepiej jędrne i soczyste. Często kroję je razem ze skórką, ale do świątecznych dań zawsze obieram owoce, żeby każdy mógł je jeść. Początkowo dokładano do nich tylko selera i majonez, z czasem jednak przybyły kolejne dodatki, takie jak orzechy włoskie i winogrona. Biorę oba, ale świeże owoce zastępuję suszonymi. Najchętniej wybieram rodzynki jumbo, które łatwo pokroić w paseczki.
Chociaż najpopularniejsza wersje sałatki Waldorf zawierają selera naciowego, ja wolę mniej gorzki i bardziej orzechowy korzeń. Aby dobrze połączył się z resztą składników, dokładnie go rozdrabniam. Najlepiej prezentuje się pokrojony w drobną kosteczkę, ale gdy brakuje mi czasu i siły, ścieram go na grubej tarce.
Produkty spaja sos majonezowy z przewagą lekkiego jogurtu. To pozwala nieco obniżyć kaloryczność potrawy, podniesioną przez orzechy. Dokładam do niego sok z cytryny, dzięki czemu całość smakuje bardziej świeżo.
Przepis: Sałatka nowojorska Waldorf
Pyszne i eleganckie połączenie jabłek z selerem, rodzynkami i orzechami włoskimi.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 276 w każdej porcji
Składniki
Na sałatkę:
- 2 kwaśne jabłka
- 2 słodkie jabłka
- 160 g selera korzeniowego (1/2 sztuki)
- 120 g dużych rodzynek
- 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
Na sos:
- 180 g gęstego jogurtu light
- 80 g majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie sosuPołącz jogurt z majonezem i sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Mieszanie składnikówPosiekaj orzechy, a rodzynki potnij w paseczki. Pokrój selera w drobne kosteczki albo zetrzyj na grubym oczku. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do tych składników sos i wymieszaj. Przed podaniem wstaw sałatkę na co najmniej 30-60 minut do lodówki.
Co można dodać do sałatki Waldorf?
Oprócz składników użytych w przepisie warto dodać bezpestkowe winogrona przekrojone na połówki – to klasyczny dodatek wielu wersji tej sałatki. Do podania można użyć również liści sałaty masłowej lub rzymskiej. Popularne dodatki to pokruszony ser z niebieską pleśnią oraz gruszki. Dodając kostki pieczonej lub grillowanej piersi z kurczaka bądź filetu z indyka, łatwo przemienisz sałatkę w sycący posiłek.
Aby sałatka była idealna, lubię wcześniej podprażyć orzechy włoskie, co wzmacnia ich aromat i sprawia, że są bardziej chrupkie i aromatyczne. Dobrze też zadbać o to, by miąższ jabłek nie ściemniał — mieszając kostki owoców od razu z wcześniej przygotowanym sosem.
Czytaj też:
Na imieninach u cioci Heleny furorę robiła ta sałatka śledziowa. Przekąska jest genialna i prostaCzytaj też:
Tę warstwową sałatkę podaję na Wigilię zamiast jarzynowej. Wygląda luksusowo i znika pierwsza
