Deser z makiem podany w innej formie to miła odmiana od wciąż tych samych klusek czy makiełek. Wystarczy paczka dużych makaronowych muszli, by z domowej lub gotowej masy wyczarować słodką przekąskę na jeden kęs, która znika w mgnieniu oka.
Jak zrobić muszle makaronowe z makiem?
Aby były najlepsze, słodką masę przygotowuję samodzielnie z suchego maku. Sparzam go i gotuję krótko bez namaczania, by później dwukrotnie zmielić w maszynce. Następnie łączę go z miodem, bakaliami i niewielką ilością masła. Wybieram rodzynki, orzechy laskowe i smażoną w cukrze skórkę pomarańczową, ale można zastosować kombinację innych składników.
Do deseru można użyć też gotowej masy z puszki, łącząc pół opakowania z bakaliami i nieco mniejszą dawką miodu, by całość nie była za słodka.
Do nadziewania biorę duże włoskie muszle makaronowe – conchiglioni lub inaczej conchiglie giganti. Gotuję je al dente, by były miękkie, ale wciąż jędrne. Dodatek kilku kropli oleju do wody sprawia, że się nie sklejają. Odsączam je delikatnie, by ich nie uszkodzić. Zawsze jednak przygotowuję nieco większą ilość na wypadek, gdyby część popękała.
Przepis: Muszle makaronowe z makiem
Elegancki deser z makowo-bakaliowym nadzieniem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 114 w każdej porcji
Składniki
- 24 duże muszle makaronowe (około 250 g)
- 1 szklanka suchego maku (150 g)
- 4 łyżki płynnego miodu
- 75 g posiekanych orzechów włoskich
- 75 g drobnych rodzynek
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 20 g masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie makuSparz rodzynki i osącz, a masło rozpuść. Wypłucz mak, zalej 1/2 szklanki gorącej wody i gotuj na małym ogniu przez 15 minut, w razie potrzeby dodając kilka łyżek wody. Następnie osącz go, lekko ostudź i zmiel 2 razy. Wymieszaj z masłem, miodem, rodzynkami, orzechami i skórką pomarańczową, odkładając po 1-2 łyżki tych ostatnich do dekoracji.
- Gotowanie makaronuZagotuj w dużym garnku wodę, dodaj małą szczyptę soli i wrzuć makaron. Wlej kilka kropli oleju i ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu (około 10 minut). Odcedź, przelej zimną wodą, osącz i odstaw do ostygnięcia.
- Nadziewanie muszliNałóż mak do muszli makaronowych. Udekoruj odłożonymi orzechami i skórą pomarańczową.
Włoski makaron z makiem inaczej
Ciekawą wariacją na temat tego dania są płaty makaronowe przekładane masą z przepisu, czyli lasagne z makiem, które podaje się na ciepło. Wystarczy zastąpić muszle arkuszami i podgotować je przez 2-3 minuty w wodzie, a także przygotować sos waniliowy.
Na sos biorę 300 ml śmietany 30% tłuszczu, którą miksuję z 5 jajkami, 150 ml mleka i opakowaniem cukru waniliowego. Dno żaroodpornego naczynia smaruję masłem i układam płaty lasagne. Na wierzch wykładam warstwę sosu, a następnie maku. Nakładam makaron i znowu sos oraz mak. Powtarzam, aż zużyję składniki, przy czym zakańczam makaronem. Wstawiam naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut, a przed podaniem schładzam i posypuję waniliowym cukrem pudrem.
Czytaj też:
Na święta odchodzę od makowca. To lekkie i wilgotne ciasto z makiem znika ze stołu jako pierwszeCzytaj też:
Babcia robiła najlepszą masę makową. Jeden szczegół, a makowiec jest lekki i idealnie trzyma się ciasta
