Wiórki kokosowe, czekolada i parę dodatków. Mieszam, przekładam i mam batoniki za grosze

Wiórki kokosowe, czekolada i parę dodatków. Mieszam, przekładam i mam batoniki za grosze

Dodano: 
Batoniki kokosowe
Batoniki kokosowe Źródło: Shutterstock / Antonina Vlasova
Macie ochotę na słodką, zdrową przekąskę? Zrobicie ją sami za grosze i to z prostych składników. Wystarczy pół godziny, proste narzędzia i dobre chęci. U mnie te batoniki to hit grudnia.

W sklepach wybór batoników jest naprawdę ogromy. Wszystkie są dla mnie jednak za słodkie, za drogie i zawierają zbędne składniki. A przecież przygotowanie o wiele zdrowszych jest naprawdę proste. Wystarczy tylko spojrzeć na poniższy przepis. Nie trzeba tu używać wymyślnych składników ani poświęcać dużo czasu.

Z czego zrobić wnętrze batoników?

Wnętrze, czyli rdzeń tych batoników zrobiłam z wiórków kokosowych. To podstawowy i tani składniki tej słodkiej masy. By drobne wiórki połączyły się w zwartą całość, trzeba do nich dodać parę składników. Są to: syrop klonowy, gęste mleczko kokosowe, roztopiony olej kokosowy i aromat waniliowy. Warto też wsypać szczyptę soli dla podkręcenia smaku. Składniki należy dokładnie wymieszać, tak by zamieniły się w miarę jednolitą, lepką masę. Jeśli wyjdzie za sucha, warto zwiększyć nieco dodatek mleczka kokosowego. Gdy zaś uda wam się za bardzo rozrzedzić tę masę, sięgnijcie po więcej wiórków kokosowych.

Jak zrobić domowe batoniki kokosowe?

Gdy mam już masę kokosową, wykładam ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wielkość formy zależy od tego, jaką chce się mieć grubość batoników. Całość równomiernie rozprowadzam, a potem ugniatam łyżką. Gdy masa przykleja się do łyżki, zanurzam łyżkę w zimnej wodzie i potem nie ma już problemu. Po zastudzeniu masy w lodówce lub w krótszej wersji – w zamrażarce, pokrywam ją polewą czekoladową. Najpierw z wierzchu, a gdy wierzch zastygnie, odwracam całość i pokrywam polewą wcześniejszy spód. Po zastudzeniu masę kroję w prostokąty lub kwadraty i domowe, pyszne batoniki są gotowe!

Przepis: Batoniki kokosowe

Domowe batoniki kokosowe w polewie czekoladowej

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

Na masę kokosową:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 4–5 łyżek oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 4 łyżki mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Na polewę:

  • 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy kokosowejW misce wymieszaj: wiórki kokosowe, syrop, gęste mleczko kokosowe, roztopiony olej i wanilię. Dodaj szczyptę soli, wymieszaj. Masa powinna być lepka i łatwo dawać się formować. Jeśli jest zbyt sucha, dodaj jeszcze 1–2 łyżki mleczka kokosowego. Jeśli zbyt rzadka, dosyp odrobinę wiórków.
  2. Formowanie batonikówNiedużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, równomiernie rozprowadź, ugnieć łyżką zwilżoną w wodzie. Masę wstaw na pół godziny do lodówki, by stwardniała.
  3. Wykańczanie czekoladąCzekoladę podgrzeję z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Wymieszaj na gładką polewę. Posmaruj nią wierzch masy kokosowej, zastudź. Potem, przy pomocy deski kuchennej, odwróć całą masę i posmaruj ją resztą polewy czekoladowej, schłodź w lodówce. Masę pokrój w kwadraty lub słupki.

Jak odmienić batoniki kokosowe?

Te batoniki kokosowe mogą też wyglądać i smakować nieco inaczej. Od razu po posmarowaniu wierzchniej warstwy czekoladą, warto ją posypać wiórkami kokosowymi. Można też sięgnąć po posiekane orzechy np. laskowe, pistacjowe czy migdały. Do słodkiej masy można też dodać szczyptę cynamonu, a nawet kardamonu dla podkręcenia smaku.

Czytaj też:
Do pucharków nakładam dwie słodkie masy. Ten deser budyniowy jest idealny na pochmurne dni
Czytaj też:
Ten blok czekoladowy pokochała cała rodzina. Jeden dodatek sprawia, że przyjemnie chrupie