Wydrążam, nadziewam i do piekarnika. Te zapiekane buły to doskonała kolacja na ciepło

Wydrążam, nadziewam i do piekarnika. Te zapiekane buły to doskonała kolacja na ciepło

Dodano: 
Zapiekane buły
Zapiekane buły Źródło: Shutterstock / kostrez
Niby buły, ale jakie! Podstawowym składnikiem tej kolacji są bułki, ale mimo to ta kolacja nie jest standardowa. Dużo zmienia pyszne nadzienie i fakt, że całość trafia do piekarnika. Dzięki temu potrawa wychodzi przepyszna i chrupiąca.

Pomysłów na odmienienie kanapkowej kolacji jest na pewno wiele, ale ten jest niezwykle prosty. Co więcej, też bazuje na pieczywie, ale klasyczne kanapki się tu nie umywają. Po nadzianiu i wstawieniu do piekarnika powstaje coś pysznego, czego nie odmówi sobie żaden smakosz.

Jak przygotować bułki do nadziewania?

Do nadziewania można przeznaczyć różne bułki. Różne, jeśli chodzi o kształt, ale niekoniecznie strukturę. Ta powinna być dosyć delikatna, puchata, tak by po zapieczeniu bułki były miękkie i chrupiące. Wtedy całość będzie smakować, jak trzeba.

Ja zwykle wybieram tzw. bułki śniadaniowe, które są delikatne i mają niemal kulisty kształt. Najpierw ścinam górną ich część, a potem wybieram część miękiszu, by powstało miejsce na nadzienie. Miękisz zaś można pokruszyć, wysuszyć i otrzymać panko.

Jak zrobić nadziewane, zapiekane buły?

Te buły zapiekam ze smacznym, aromatycznym nadzieniem, które przygotowuję z pieczarek. Grzyby te tylko oczyszczam, siekam, a potem podsmażam na patelni z cebulą. Gdy odparuje z nich nadmiar wody, doprawiam całość solą i pieprzem. Do pieczarek można też dodać trochę śmietanki, dzięki której farsz stanie się delikatniejszy, bardziej aksamitny.

Gorącym farszem nadziewam bułki, posypuję wierzch startym serem i wstawiam do piekarnika. Najlepiej zastosować tu krótkie pieczenie w wysokiej temperaturze. Zagwarantuje ono bułkom delikatną strukturę i chrupkość.

Przepis: Zapiekane buły

Bułki zapiekane z aromatycznym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 4 okrągłe bułki, np. śniadaniowe, kajzerki
  • 1/2 cebuli
  • 1-2 łyżki oleju
  • 500 g pieczarek
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 100 g startego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie bułekZ każdej bułki odkrój nożem czapeczkę. Ze środka wyjmij część miękiszu.
  2. Przygotowanie farszuCebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekane pieczarki, przesmaż, podduś, by odparował większość płynu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietankę, gotuj 2-3 minuty.
  3. Nadziewanie i zapiekanieFarszem napełnij bułki, wierzch posyp startym serem. Ułóż je w naczyniu do zapiekania lub na blasze i piecz ok. 5 minut w 200-210 st. C, aż ser się roztopi, a bułki zrobią się chrupiące.

Czym jeszcze można nadziać bułki?

Jeśli nie macie pod ręką pieczarek albo nie macie ochoty na taki farsz, możecie przygotować inny. Jakie są możliwe opcje? Dobrym pomysłem jest np. nadzienie ze szpinaku podduszonego z czosnkiem. Można na nie wybić nawet jajko, dzięki czemu po zapieczeniu powstanie wyjątkowo smaczna i apetyczna kompozycja. Dobrze też sprawdzi się klasyczna szynka wymieszana ze startym serem i pieczarkami albo papryką. Tak naprawdę wszystko zależy od waszej pomysłowości.

Czytaj też:
Pomysł na prostą, sycącą kolację na ciepło. W roli głównej makaron i warzywa
Czytaj też:
Naleśniki przekładam dwoma produktami. Po chwili mam tani, smaczny obiad lub kolację na ciepło