Moja rodzina jest absolutnie zakochana w kluskach, a kopytka to jeden z największych przysmaków. Zawsze szukam sposobów, żeby je udoskonalić i sprawić, by były jeszcze aksamitnie mięciutkie. Dziś dzielę się przepisem, który zaskakuje smakiem i teksturą – sekret tkwi w dodaniu zwartego twarożku. Gwarantuję, że pokochasz tę kremową odmianę klasycznych klusek.
Jak przygotować aksamitne kopytka
Robienie kopytek to rytuał, który zawsze miło mi się kojarzy. Kluczem do sukcesu w przypadku tych ziemniaczanych klusek jest użycie ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, przechowywanych w lodówce – mają one mniej wody, dzięki czemu kluski są bardziej zwarte. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie twarde. Pamiętaj, by nie podsypywać go zbyt dużą ilością mąki podczas kształtowania kopytek.
Porada: jeśli robisz kopytka z ziemniaków gotowanych tego samego dnia, po odcedzeniu musisz je naprawdę dobrze odparować. W tym celu podgrzewaj je chwilę w odkrytym garnku na małym ogniu. To zapobiegnie rozpadowi klusek w trakcie gotowania.
Przepis: Kopytka z twarogiem
Aksamitne kopytka z dodatkiem twarożku
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżka zwartego twarożku, np. sernikowego, ricotta
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Ugotuj w lekko osolonym wrzątku, odcedź, osusz. Dokładnie je wytłucz lub przepuść przez praskę i wystudź.
- Zagniatanie ciastaWystudzone ziemniaki przełóż na stolnicę. Dodaj do nich twaróg i rozmieszaj je z częścią ziemniaków. Potem dodaj jeszcze jajko, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną oraz trochę soli. Wymieszaj składniki, szybko wyrób z nich gładkie ciasto.
- Formowanie i gotowanie kopytekCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj długi wałek, lekko go spłaszcz i pokrój z ukosa na kluski. W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją, wrzuć do niej kopytka i gotuj je minutę, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.
Z czym podać kopytka?
Choć kopytka to danie klasyczne, te z dodatkiem twarogu są na tyle aksamitne i delikatne, że świetnie smakują zarówno w wersji na słodko, jak i na wytrawnie. Najczęściej podaję je z rozpuszczonym masłem i podsmażoną bułką tartą. Jeżeli szukasz obiadowego wariantu, polecam kremowy sos pieczarkowy lub z innych grzybów bądź gęsty, domowy gulasz. A jeśli kluski mają być deserem, wystarczy masło, cukier i cynamon, lub odrobina kwaśnej śmietany, cukier puder i owoce. Dzięki temu, że są lekkie, pasują praktycznie do wszystkiego i nigdy się nie nudzą.
Czytaj też:
Tak podane kopytka są proste, a smakują genialnie. Wystarczy podsmażyć dwa składnikiCzytaj też:
Te kluski śląskie zawsze wychodzą mięciutkie. Wystarczy zastosować prosty trik
