Mowa o amoniaku. To z jego dodatkiem robię najlepsze i najbardziej mięciutkie pierniczki, jakie znam. Kiedy pierwszy raz je piekłam, nie miałam przekonania – amoniak kojarzył mi się z nieprzyjemnym zapachem. Jednak efekt przerósł moje oczekiwania i wracam do tego przepisu co roku. Pierniczki mają puszystą, bąbelkową teksturę, niczym słynne katarzynki i śmiało można je przechowywać w szczelnym pojemniku do Bożego Narodzenia.
Co to jest amoniak?
Amoniak przeznaczony do wypieków to wodorowęglan amonu. Kupisz go w niektórych sklepach spożywczych, bez trudu zamówisz go przez internet.
Jak działa? Amoniak pod wpływem temperatury rozkłada się na wodę, amoniak i dwutlenek węgla. Podczas pieczenia pierniczków możesz czuć charakterystyczny zapach amoniaku, jednak bez obaw – w gotowym wypieku jest on już zupełnie niewyczuwalny (można powiedzieć, że zrobił swoje i wyparował). Amoniak sprawia, że pierniczki mają charakterystyczną bąbelkową konsystencję i są miękkie w środku. Z amoniaku robi się nie tylko pierniczki. W PRL-u popularne były też kruche amoniaczki, które swoją nazwę miały właśnie od tego spulchniacza.
Jak zrobić miękkie pierniczki z amoniakiem?
Postępuj krok po kroku, jak w przepisie, a pierniczki wyjdą idealne. Przy ich robieniu ważne jest, aby amoniak dokładnie wymieszać z resztą składników i odłożyć potem ciasto na jakiś czas.
Przepis: Miękkie pierniczki
Bożonarodzeniowe pierniczki mięciutkie w środku.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 193 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 3 łyżeczki sody
- 1 łyżka amoniaku
- 20 g przyprawy piernikowej (1 torebka)
- 1 czubata łyżka kakao
- 250 g margaryny do pieczenia
- 5 żółtek
- 1 szklanka miodu
- 250 g drobnego cukru
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka śmietany
Sposób przygotowania
- Wymieszaj składniki sucheW osobnej misce wymieszaj mąkę, przyprawę piernikową, kakao, sodę i amoniak.
- Ucieranie składnikówMiękką margarynę, żółtka, miód oraz cukier utrzyj na gładko (możesz użyć robota). Na koniec dodaj olej i śmietanę.
- Zagniatanie ciastaPołącz składniki suche i mokre. Dokładnie zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki.
- Pieczenie pierniczkówPodziel ciasto na kawałki. Każdy rozwałkuj na grubość ok. 4 mm i wykrawaj foremkami dowolne kształty. Pierniczki piecz ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak udekorować miękkie pierniczki?
Te pierniczki doskonale smakują same, ale ja są wręcz doskonałe delikatnie polukrowane (posmaruj je lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny lub wody, aby pokryły się delikatną, jakby oszronioną warstwą). Miękkie pierniczki z amoniakiem można też oblać polewą czekoladową (użyj gotowych polew lub dekoruj ciasteczka rozpuszczoną czekoladą: białą, mleczną, deserową albo gorzką).
Czytaj też:
Do miodu dodaj jedną przyprawę i wymieszaj. Genialny patent od mistrza piernikarstwaCzytaj też:
Łatwiejsze niż pierniczki, a obłędnie smaczne. Te ciasteczka rządzą przez cały grudzień
