Łatwiejsze niż pierniczki, a obłędnie smaczne. Te ciasteczka rządzą przez cały grudzień

Łatwiejsze niż pierniczki, a obłędnie smaczne. Te ciasteczka rządzą przez cały grudzień

Dodano: 
Ciasteczka korzenne
Ciasteczka korzenne Źródło: Shutterstock / iuliia_n
Są delikatne, kruchutkie i pachną korzennymi przyprawami. Te ciasteczka robi się ekspresowo, a przepis to kilka składników.

Zapisz ten przepis od razu na później, bo gwarantujemy: będziesz do niego wracać. Te kruche ciasteczka są idealne nie tylko na święta, ale z nimi się kojarzą ze względu na korzenny aromat. Można je przygotować razem z dziećmi, wycinać dowolne kształty i potem dekorować. Takie ciasteczka to doskonała przegryzka na słodko do filiżanki kawy, pachnąca ozdoba świątecznego stołu, ale mogą być też smacznym upominkiem dla bliskiej osoby. W końcu zbliżają się Mikołajki.

Jak zrobić kruche ciasteczka korzenne?

Bazą tych ciasteczek jest zwykłe kruche ciasto. Tu jedna ważna uwaga: masło i żółtka powinny być schłodzone, bo kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego samo zagniatanie nie powinno być długie, aby ciasto nie ogrzewało się od ciepła dłoni. Po zagnieceniu należy je zawinąć w folię i włożyć jeszcze na ok. 30 do lodówki.

Jeśli należysz do osób, które krzywią się na myśl wałkowania zimnego i tym samym dość twardego ciasta kruchego, jest na to prosty patent: najpierw rozwałkuj ciasto (np. między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i w takiej formie, na płasko włóż do lodówki, aby się schłodziło. Wówczas wyciągasz już rozwałkowane ciasto gotowe do wykrawania kształtów.

Ciasteczka z tego przepisu są delikatne i kruchutkie, dlatego wybierając kształty foremek, stawiaj raczej na te małe i średniej wielkości.

Przepis: Ciasteczka korzenne

Kruche ciasteczka idealne na święta.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
326 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 400 g margaryny do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Zagniatanie ciastaZimną margarynę posiekaj z mąką. Dodaj cukier, żółtka i sprawnie zagnieć gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.
  2. Pieczenie ciastaCiasto podziel na 2-3 części. Rozwałkuj, wykrawaj dowolne kształty, układaj na blasze i piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak udekorować kruche ciasteczka?

Kruche ciasteczka korzenne są pyszne same w sobie, ale to też ciasteczka, które doskonale nadają się do dekorowania. Można tu puścić wodze fantazji (zlećcie to zadanie dzieciom) i dekorować ciastka lukrem polewami czekoladowymi (można wykorzystać gotowe), bakaliami, kolorowymi posypkami, ale też makiem, sezamem czy ziarenkami dyni (sypkie produkty kładziemy na niezastygnięty lukier lub polewę).

Czytaj też:
Zagniatał ciasto na pierniki i czekał 17 lat. Dlaczego dobry piernik musi dojrzewać?
Czytaj też:
Ten niepopularny miód to źródło żelaza i balsam na serce. Doskonale pasuje do pierników