Tradycyjne ciasto na pierogi robi się na wodzie. Nie jest to jednak jedyna możliwość. Patent z kefirem od dawna stosuje jedna z moich koleżanek. Nie miałam do niego przekonania, aż nie spróbowałam: ciasto na kefirze ma wyjątkowo delikatną teksturę i jest bardzo smaczne. Doskonale pasuje do różnych farszów, ale dla mnie to ciasto na pierogi jest wręcz stworzone do różnego nadzienia na bazie ziemniaków.
Jak zrobić pierogowe ciasto na kefirze?
Przygotowanie tego ciasta jest wręcz dziecinnie proste: wystarczy zagnieść mąkę pszenną z kefirem i odrobiną soli. To wszystko. Gotowe ciasto można zawinąć w folię lub przykryć i dać mu odpocząć ok. pół godziny. Dzięki temu będzie idealnie elastyczne.
Gotowe ciasto wystarczy rozwałkować i wycinać krążki jak na pierogi z tradycyjnego ciasta. Ciasto bardzo dobrze się lepi i nie rozpada w czasie gotowania.
Przepis: Ciasto pierogowe na kefirze
Delikatne ciasto na pierogi.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 196 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki
- 400 g kefiru
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Zagniatanie ciastaZagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto. Powinno odchodzić od dłoni (w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub kefiru).
Czym faszerować pierogi na kefirze?
Ciasto na kefirze można wykorzystać do pierogów z dowolny farszem. Ja szczególnie je polecam do wszelkim pierogów z ziemniakami: ruskich, pierogów z ziemniakami i koperkiem, z ziemniakami i suszonymi pomidorami czy z ziemniakami i smażonym z cebulą boczkiem.
Takie ciasto dobrze nadają się również do pierogów świątecznych: z grzybami lub z kapustą i grzybami.
Co jeszcze można dodać do ciasta na pierogi zamiast wody?
Choć ciasto na pierogi to przepis bardzo prosty, można i tu pozwolić sobie na różne eksperymenty. Kefir zamiast wody to tylko jedna z opcji. Wodę można zastąpić również maślanką, naturalnym jogurtem pitnym albo mlekiem. Może to być również mleko roślinne, czyli np. napój owsiany, ryżowy, czy migdałowy. Do ciasta można dodawać także miks wody i innych płynów. Może to być np. śmietana czy piwo.
Czytaj też:
Pierożki nadziewam prostym, tanim farszem. Są idealne na pożywną przekąskęCzytaj też:
Babcia zdradziła mi jeden genialny patent na kopytka. Od tego momentu zawsze są miękkie i sprężyste
