Od lat nie lepię już uszek. Do barszczu podaję te aromatyczne, domowe paszteciki

Od lat nie lepię już uszek. Do barszczu podaję te aromatyczne, domowe paszteciki

Dodano: 
Paszteciki z grzybami
Paszteciki z grzybami Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Większość osób wigilijny barszcz podaje z uszkami. Ja od kilku lat serwuję je z pasztecikami. Są bardzo smaczne i ekspresowe w przygotowaniu. Farsz nie jest kosztowny, a niezwykle aromatyczny.

Nie powiem – bardzo lubię uszka, ale sporo przy nich pracy. A na kupnych wiele razy już się zawiodłam. Dlatego postanowiłam wymienić je na inny dodatek domowej roboty. Są nim paszteciki, które w porównaniu z uszkami robi się ekspresowo. A dzięki aromatycznemu farszowi, wychodzą bardzo smaczne.

Jak przygotować tani, aromatyczny farsz do pasztecików?

Ulubione, wigilijne paszteciki to oczywiście te z grzybowym farszem. Najlepiej, jeśli farsz jest przygotowany z grzybów leśnych, bo wtedy ma niepowtarzalny aromat. Niestety są dosyć drogie, dlatego wymyśliłam ekonomiczne rozwiązanie. W farszu łączę bowiem pieczarki i suszone grzyby leśne. Tych drugich nie dodaję dużo, a jedynie dwie garście. Tak, by podkręcić smak i aromat nadzienia. Suszone grzyby najpierw namaczam, a potem gotuję w niewielkiej ilości wody, odsączam i rozdrabniam. Podsmażam je z cebulą i pieczarkami i całość doprawiam solą i pieprzem.

Jak zrobić ekspresowe paszteciki?

Najszybsze, ale też najsmaczniejsze paszteciki robię z gotowego ciasta francuskiego. Mało przy nich pracy, a za każdym razem się udają i smakują. Jak je uformować? W możliwie najłatwiejszy sposób. Ciasto francuskie wystarczy przekroić wzdłuż na 2 lub 3 pasy. Na brzegu każdego wyłożyć farsz, a potem zawinąć go w ciasto, wzdłuż długiego brzegu paska.

Powstały rulon należy przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiero tam posmarować rozkłóconym jajkiem i pokroić na nieduże kawałki. Po upieczeniu paszteciki bez problemu się rozdziela, a nie ma roboty przy formowaniu.

Przepis: Aromatyczne paszteciki

Ekspresowe paszteciki z aromatycznym farszem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
75 w każdej porcji

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 30 g leśnych grzybów suszonych
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 małe jajka
  • sól, pieprz
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuGrzyby leśne opłucz, namocz, ugotuj w wodzie z namaczania. Odcedź je, lekko odciśnij, posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj posiekane pieczarki, przesmaż. Dodaj grzyby leśne, całość duś, aż odparuje nadmiar płynu. Farsz dopraw, przestudź, wymieszaj z jednym jajkiem.
  2. Formowanie pasztecikówCiasto rozwiń, przekrój wzdłuż na 3 pasy. Wzdłuż jednego brzegu każdego z nich ułóż farsz. Brzeg ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem, zawiń w ciasto farsz, zlep długi brzeg.
  3. PieczenieOtrzymany rulon przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem. Nożem podziel go na nieduże paszteciki. Piecz je 15-20 minut w 200 st. C.

Pomysły na farsz do wigilijnych pasztecików

Do wigilijnych pasztecików możecie też przygotować inne farsze. Dobrze sprawdzi się farsz, którego podstawą będzie kiszona kapusta. Warto ją połączyć z grzybami leśnymi lub pieczarkami. Inną opcją jest nadzienie przygotowane np. z soczewicy, czy szpinaku.

Czytaj też:
W chłodne dni robię te ekspresowe paszteciki z mięsem. Chrupiące i tak dobre, że znikają zanim podam barszcz
Czytaj też:
Oglądałem, jak Magda Gessler doprawia barszcz. Moja mama zawsze powtarzała: tego nigdy nie rób