Taki makaron jest najzdrowszy. Nie tuczy, świetnie syci i doskonale smakuje

Taki makaron jest najzdrowszy. Nie tuczy, świetnie syci i doskonale smakuje

Dodano: 
Gotowanie makaronu
Gotowanie makaronu Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Makaron to bardzo lubiany składnik codziennego menu. Jest szybki w przygotowaniu i można go wykorzystać do różnych potraw. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, który jest najwartościowszy.

Po makaron chętnie sięgają osoby zapracowane. Szybko można bowiem zamienić go w smaczne danie. Wystarczy przygotować prosty sos i obiad gotowy. Czy jest to produkt zdrowy? Tu dużo zależy od naszych właściwych wyborów. Jednych dokonujemy przy zakupie, innych w czasie przyrządzania. Da się jednak sprawić, że potrawy z makaronem będą naprawdę zdrowe.

Który makaron warto kupić?

Na to pytanie trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Dużo bowiem zależy od naszych potrzeb żywieniowych, zwłaszcza jeśli są specjalne. Kupując makaron, z całą pewnością warto zwrócić uwagę na rodzaj surowca, z którego został przygotowany. Może to być pszenica zwykła, durum, pełne ziarno czy rośliny strączkowe. Ważne jest też, jak bardzo oczyszczone są to surowce. To bowiem przekłada się na zawartość błonnika, białka i składników mineralnych. Im mniej przetworzony i oczyszczony jest surowiec, tym zawiera więcej wartościowych składników. Ważne jest też to, czy możesz jeść gluten, czy potrzebujesz więcej białka, czy błonnika.

Ogólnie rzecz ujmując, najbardziej wartościowy jest makaron pełnoziarnisty, czyli przygotowany z pełnego ziarna pszenicy. Ma najwięcej błonnika, witamin i minerałów. Jego indeks glikemiczny jest też dość niski, więc taki makaron dłużej syci. Jeśli cierpicie na nietolerancję glutenu, wybierzcie np. makaron ryżowy czy sojowy. Gdy natomiast w waszej diecie nie ma za dużo białka, idealny będzie makaron z roślin strączkowych.

Jak przygotować makaron, by był zdrowy?

Mówiąc o zdrowym makaronie, warto też uwzględnić sposób jego przygotowania. Dużo bowiem zależy od sposobu ugotowania. Jak się okazuje najzdrowszy makaron, to ten ugotowany al dente, czyli lekko twardawy. Ma on niższy indeks glikemiczny, od makaronu rozgotowanego, a dzięki temu mniej tuczy i dłużej syci. Jest też lżej strawny dla naszego żołądka.

Z jakimi dodatkami najlepiej podać makaron?

To, czy potrawa na bazie makaronu będzie zdrowa, czy nie, w dużej mierze zależy od dodatków. Zamiast ciężkich, tłustych sosów na bazie śmietanki lepiej wybrać warzywa i zdrowe tłuszcze, np. oliwę z oliwek. Z takiego zestawu można zrobić smaczne danie obiadowe i przekąskową sałatkę.

Czytaj też:
Ekspresową sałatkę na andrzejki robię z prostych składników. Wszyscy goście o nią dopytują
Czytaj też:
Wieczorem wybieram tylko ten makaron, bo prawie nie ma kalorii. Jem z apetytem i nie tyję

Źródło: smaki.pl