Ryby są bardzo zdrowe, ale niestety o wiele droższe od mięsa. Są jednak wyjątki i o takim chciałabym wam dziś opowiedzieć. Jest nią śledź. Nie ten solony czy w occie, ale świeży. Zazwyczaj sprzedawany w formie patroszonych tuszek. Mało kto zwraca na niego uwagę w sklepie, a ja kupuję, gdy tylko jest w sprzedaży. Ta ryba jest naprawdę zdrowa, a kosztuje grosze. Zwykle ok. 20 zł za kilogram.
Wartość odżywcza świeżych śledzi
Śledź należy do tłustych ryb morskich, a więc tych, które są uważane za najzdrowsze. To ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które doskonale wpływają na mózg i serce. Ryba ta dostarcza nam też innych, wartościowych składników. Przede wszystkim pełnowartościowego, lekkostrawnego białka, a także witamin D, B6 i B12. Poza tym śledzie są bogate w jod, selen i fosfor. 100 g tej ryby ma ok. 180 kcal.
Jak przyrządzić świeże śledzie?
Świeże śledzie mają delikatniejszy smak i zapach niż solone czy marynowane. Są nawet lekko słodkawe. Ich mięso po obróbce termicznej jest delikatne, ale zwarte. Ryba ta ma delikatne ości, które da się łatwo usunąć razem z kręgosłupem.
Świeże śledzie można piec, dusić i smażyć. Ja najbardziej lubię je w tej ostatniej wersji. Mają wtedy chrupiącą skórkę i soczyste, miękkie wnętrze. A przyrządza się je bardzo szybko. Śledziową tuszkę wystarczy opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Potem należy ją obtoczyć w mące, strzepać jej nadmiar i kłaść na sporą ilość średnio rozgrzanego oleju. Po osączeniu z nadmiaru tłuszczu ryba jest gotowa do podania.
Jak podać smażone śledzie?
Śledzie smażone w panierce z mąki to potrawa bardzo prosta i smaczna. Można ją podać np. z ziemniakami gotowanymi lub z ziemniaczanym purée. Dobrym dodatkiem do takiego obiadu będzie surówka z kiszonej kapusty, mizeria albo sałatka z pomidora i cebuli.
Czytaj też:
Śledzie robię już przed Andrzejkami i trzymam do świąt. Jeden patent sprawia, że z każdym dniem są lepszeCzytaj też:
Tę kremową pastę z tuńczyka robię w 15 minut. Na kanapkach znika do ostatniej łyżki
