Genialna, różowa pasta nie tylko do chleba. Jej podstawą jest wartościowe warzywo

Genialna, różowa pasta nie tylko do chleba. Jej podstawą jest wartościowe warzywo

Dodano: 
Pasta z buraków
Pasta z buraków Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Pasta potrafi odmienić smak tradycyjnych kanapek. Szczególnie jeśli sama jest wyjątkowa tak jak ta różowa pasta. Przygotowana ze zdrowego warzywa i paru wartościowych składników ma niepowtarzalny smak i konsystencję.

Pasty do pieczywa można robić z różnych składników, które dadzą się rozgnieść na w miarę gładką masę. Świetnie do tego celu nadają się np. gotowane na twardo jajka, twaróg czy wędzona ryba. W kuchni tureckiej pyszną pastę robi się ze zdrowego warzywa. Zachwyca smakiem, kolorem i wartością odżywczą.

Jak przygotować buraki do pasty?

Podstawą tej różowej pasty są buraki ćwikłowe. By dały się zamienić w smarowidło, trzeba je odpowiednio przygotować. Można je więc ugotować albo upiec. Każdy z tych sposobów ma zaletę. Gotowanie trwa krócej, niż pieczenie, więc pochłania mniej czasu i energii. Natomiast upieczone buraki mają pełniejszą barwę, smak i wartość odżywczą.

Niezależnie od tego, na jaką metodę obróbki termicznej się zdecydujecie, nie obierajcie wcześniej buraków. Wyszorujcie je tylko dokładnie i opłuczcie. Dzięki temu warzywo lepiej zachowa swoje walory. Buraki przeznaczone do gotowania należy umieścić w garnku, zalać gorącą wodą, zagotować i gotować 50-60 minut, aż będą miękkie. Jeśli natomiast chcecie buraki upiec, każdy osobno zawińcie w kawałek folii aluminiowej, a potem pieczcie je ok. 1,5 godziny w 180-190 st. C.

Jak zrobić różową pastę do pieczywa?

Różowa pasta do pieczywa znana jest w kuchni tureckiej jako Pembe Sultan. Ta przystawka z buraków wychodzi kremowa i niezwykle smaczna, dzięki połączeniu z kilkoma składnikami. Wśród nich są: gęsty jogurt naturalny, czosnek i orzechy włoskie. Za ich sprawą to smarowidło ma niepowtarzalny smak i wspaniałą konsystencję.

Przepis: Pasta z buraków

Kremowe, wartościowe smarowidło z buraków ćwikłowych

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
turecka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 3 średniej wielkości buraki
  • 1 szklanka gęstego jogurtu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki majonezu lub 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie burakówBuraki upiecz lub ugotuj, wystudź, obierz. Pokrój je na kawałki, zblenduj na mniej lub bardziej gładką masę.
  2. Łączenie składnikówDo buraków dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, majonez lub oliwę. Całość wymiesza, dopraw do smaku. Dodaj posiekane orzechy, delikatnie wymieszaj. Pastę schłodź.

Jak podać pastę z buraków?

Pastę z buraków można podać do klasycznego pieczywa, a także z lawaszem lub pitą. Świetnie nadaje się też na przystawkę. Wtedy należy ją podać w miseczce, polaną oliwą, posypaną posiekanymi orzechami, koperkiem lub miętą. Pasta ta stanowi też doskonały dodatek do grillowanych mięs, ryb i warzyw.

Czytaj też:
Zamiast masła i serka do kanapek biorę tę pastę. Jest pełna witamin i smaku
Czytaj też:
Tę kremową pastę z tuńczyka robię w 15 minut. Na kanapkach znika do ostatniej łyżki