Te kotlety siekane biją na głowę klasyczne drobiowe. Są delikatne i nadzwyczaj pożywne

Te kotlety siekane biją na głowę klasyczne drobiowe. Są delikatne i nadzwyczaj pożywne

Dodano: 
Kotlety siekane
Kotlety siekane Źródło: Shutterstock / irina2511
Jeśli planujecie przygotować dzisiaj obiad z fileta z kurczaka, proponuję te nadzwyczajne kotlety. Są delikatne, lekkostrawne i bardzo pożywne. Zjada się je z wielką przyjemnością, bo są pełne smaku.

W moim domu jak obiad, to zwykle mięso. Bardzo chętnie delikatne, drobiowe. Najszybciej da się przygotować danie z fileta z piersi kurczaka. Jak go przyrządzić? Najszybciej na patelni. Można go smażyć z warzywami, poddusić w sosie. Moje dzieci uwielbiają jednak chrupiące kotlety. Dlatego ostatnio przygotowałam im pyszne kotleciki drobiowe. Prosto, szybko i smacznie!

Jak przygotować kotlety drobiowe?

Na kotlety drobiowe najlepiej nadają się filety z piersi kurczaka. Mięso to jest delikatne i szybko można je zamienić w smaczne danie. Najbardziej popularne kotlety robi się podobnie jak schabowe. Czyli filet przekrawa się na dwa płaty, lekko je rozbija, panieruje i smaży. Ja jednak wolę bogatszą i pożywniejszą wersję kotletów drobiowych. Siekam więc mięso i łączę z kilkoma dodatkami. Dodają one soczystości, smaku i podnoszą wartość odżywczą.

Jak zrobić soczyste, pożywne kotlety drobiowe?

Przygotowanie tych pożywnych kotletów zaczynam od rozdrobnienia fileta z piersi kurczaka. Potem dodaję do mięsa kilka składników. Są to m.in.: starty, żółty ser, posiekana zielenina, papryka i przyprawy. Po wymieszaniu ich z mąką i jajkiem powstaje masa, którą kładę na patelnię łyżką i formuję z niej kotlety. Wychodzą chrupiące i bardzo soczyste.

Przepis: Kotlety siekane

Pożywne, soczyste kotlety drobiowe

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 500–600 g)
  • 2 jajka
  • 2–3 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g żółtego sera lub mozzarelli
  • ½ pęczka szczypiorku lub natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki lub chili
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFilet opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Zieleninę posiekaj. Ser zetrzyj na dużych oczkach.
  2. Łączenie składników i smażeniePrzygotowane składniki umieść w misce. Dodaj pozostałe dodatki, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje masy, lekko je spłaszcz. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż kotlety będą rumiane.

Wskazówka: By kotlety wyszły bardziej chrupiące i nieco bardziej zwarte, można do nich dodać 1-2 łyżki tartej bułki.

Jak podać kotlety drobiowe?

Kotlety drobiowe to doskonały pomysł na szybki obiad. Można je podać z ugotowanym na sypko ryżem, kuskusem czy kaszą jęczmienną. Można też do nich przygotować ziemniaki, choć ich ugotowanie czy upieczenie zajmie nieco więcej czasu. Można też do nich podać sos np. czosnkowy, jogurtowo-ziołowy. Wartość odżywczą całego dania podniesie surówka lub ugotowane warzywa.

Czytaj też:
Do mielonego dorzucam jeden kwaśny dodatek. Te mięsne kulki znikają szybciej, niż je smażę
Czytaj też:
Moje schabowe wychodzą nadzwyczaj chrupiące. To zasługa niezwykłej panierki