Zamiast majonezu dodaję ten dressing. Moja ziemniaczana sałatka jest lekka i podkręca metabolizm

Zamiast majonezu dodaję ten dressing. Moja ziemniaczana sałatka jest lekka i podkręca metabolizm

Dodano: 
Lekka sałatka ziemniaczana bez majonezu
Lekka sałatka ziemniaczana bez majonezu Źródło: Pixabay / Sinawa
Tę sałatkę ziemniaczaną mogę jeść bez obaw o figurę. Jest bardzo lekka nie tylko dlatego, że zamiast majonezu dodaję do niej dressing. Chętnie zdradzę swój dietetyczny sekret.

Dania z ziemniaków nie muszą być tuczące. Ich właściwości zmieniają się zależnie od sposobu przygotowania, warto więc wykorzystać to dla szczuplejszej sylwetki. Gdy przyrządzam sałatkę z wczorajszych ziemniaków z odpowiednimi dodatkami, działa to korzystnie na metabolizm.

Jakie ziemniaki mają najmniej kalorii?

Najmniej kalorii mają te o najniższej zawartości skrobi, czyli sałatkowe, a także młode. Co więcej, ugotowane, a następnie schłodzone ziemniaki to postać, która zapewnia o 5-8 procent mniej kalorii niż podane od razu na ciepło.

Ziemniaki przygotowane wcześniej i podane na zimno mają jednocześnie niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Indeks glikemiczny mojego dania jest jeszcze niższy za sprawą odpowiednich dodatków. Tak działa ocet, oliwa oraz błonnik zawarty w warzywach i ziołach.

Jak zrobić lekką sałatkę ziemniaczaną z ogórkiem i cebulą?

Najczęściej używam ziemniaków, które zostały z obiadu. Dobrze nadają się do tego ziemniaki uniwersalne typu AB. Jeśli gotuję bulwy specjalnie na to danie, wybieram ziemniaki typu A. Ich miąższ nie rozgotowuje się łatwo i pozostaje zwięzły. Najchętniej przygotowuję je w mundurkach, bo mają wtedy więcej smaku.

Do sałatki dodaję żółtą paprykę i zielonego ogórka, a czerwoną cebulę siekam i mieszam z dressingiem z octu z białego wina. Dorzucam też szczypiorek i natkę pietruszki, dzięki czemu całość jest bogatsza w witaminy.

Przepis: Lekka sałatka ziemniaczana z ogórkiem i cebulą

Pyszne połączenie gotowanych kartofli ze świeżymi warzywami i aromatyczny dressingiem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
156 w każdej porcji

Składniki

Na dressing:

  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Na sałatkę:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków bez skórki
  • 1 mała żółta papryka
  • 1/2 zielonego ogórka

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie dressinguPosiekaj drobno cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę, jeżeli go używasz. Dodaj do tych składników ocet, oliwę i świeże zioła. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Szykowanie sałatkiPokrój ziemniaki w plasterki, paprykę potnij w cienkie paski, a ogórka w półplasterki. Polej dressingiem. Połącz składniki i w razie potrzeby dopraw do smaku.

Dlaczego sałatka ziemniaczana jest tak kaloryczna?

To głównie skutek dodawania majonezu. Na podaną w przepisie ilość produktów bierze się zwykle 60-100 gramów tego sosu. Przy średniej zawartości tłuszczu w majonezie wynoszącej około 70 procent taka porcja zapewnia 400-660 kalorii.

Gdyby użyć gotowego sosu, zamiast dressingu (a cebulę dorzucić do sałatki), porcja potrawy dostarczyłaby o 50-100 kalorii więcej, a więc już nie 156, tylko 206-256 kalorii. Do mojej sałatki dokładam tylko warzywa, ale z popularnymi dodatkami, takimi jak jajka na twardo i smażony boczek, miałaby setki kalorii więcej.

Czytaj też:
Gdy podaję ją na andrzejki, znika w kilka minut. Goście chcą jej później także na święta
Czytaj też:
Robię tę prostą sałatkę ziemniaczaną do dań z grilla i obiadu. Syci i znika jako pierwsza ze stołu