Nie używam masła do tostów. Na chrupiących kromkach rozsmarowuję zdrowszy dodatek

Nie używam masła do tostów. Na chrupiących kromkach rozsmarowuję zdrowszy dodatek

Dodano: 
Tosty z awokado
Tosty z awokado Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Uwielbiam chrupiące tosty o poranku, ale zamiast smarować zrumienione kromki masłem, wybieram coś zupełnie innego.

Chrupiące, złociste tosty to śniadanie komfortowe, smaczne i łatwe do zrobienia. Wystarczy włożyć kromki do tostera lub opiekacza i po chwili można zajadać. Często smaruje się je masłem, ale na gorące kromki można też położyć kremowe awokado: doskonale się rozsmarowuje i jest wyjątkowo zdrowym dodatkiem.

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado zamiast masła na kanapkach czy tostach to zawsze dobry pomysł. Przede wszystkim awokado jest naturalnym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych, które wspierają pracę serca, pomagają regulować poziom cholesterolu i korzystnie wpływają na układ krążenia. Masło zawiera głównie tłuszcze nasycone, które w nadmiarze mogą obciążać organizm. Jeśli chcesz odciążyć dietę, awokado jest jednym z najprostszych zamienników.

Awokado wnosi też więcej składników odżywczych do codziennej diety. To źródło potasu, witamin E, K i z grupy B, a także błonnika, którego w maśle nie znajdziesz. Dzięki temu daje lepsze uczucie sytości i stabilniejszą energię po posiłku.

Jak zrobić tosty z awokado?

Sposób na tosty z awokado jest wręcz banalnie prosty. Najpierw opiecz kromkę dobrego chleba — najlepiej na zakwasie lub pełnoziarnistego, bo zachowuje chrupkość i dobrze kontrastuje z kremowym awokado. Gdy pieczywo się rumieni, przekrój dojrzałe awokado, usuń pestkę, a miąższ wydrąż łyżką. Rozgnieć go widelcem na gładką pastę lub pozostaw lekko grudkowate, jeśli lubisz wyczuwalne kawałki. Skrop awokado sokiem z cytryny lub limonki, dodaj szczyptę soli i pieprzu, możesz też dorzucić odrobinę chilli lub płatków czerwonej papryki.

Gotową pastę rozsmaruj na gorącym toście. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić całość o dodatki: pomidorki koktajlowe, rzodkiewkę, ogórka, świeże zioła, sadzone lub gotowane jajko, fetę, łososia wędzonego albo prażone pestki.

Czytaj też:
Miksuję awokado i karbowane liście. Ten zielony koktajl to płynna multiwitamina
Czytaj też:
Najlepsze jajka na śniadanie szykuję na patelni. Są gotowe w zaledwie 2 minuty