Mrożone owoce ratują mnie poza sezonem, gdy zamarzą mi się smaki lata. Robię z nich nie tylko desery, ale też pyszny krem kanapkowy. Wystarczą proste produkty i 10 minut, by powstał wyjątkowy dodatek. Gdy smaruję nim kromkę chleba z ziaren i przykrywam plasterkami świeżych owoców, smakuje najlepiej na świecie.
Jak zrobić masło truskawkowe?
Oprócz dobrego masła używam do niego truskawek z mrożonki. Smakuje z nimi równie dobrze, co ze świeżymi, a takie owoce mają też pewną zaletę. Gdy je rozmrażam, tracą część soku, przez co mój krem jest mniej wodnisty.
Sposób rozmrażania owoców zależy od tego, ile mam czasu. W lodówce zajmuje to od kilku do 8 godzin, a można także zostawić je w fabrycznym opakowaniu na całą noc. Jeśli chcę z nich korzystać w ciągu około 2 godzin, pozostawiam paczkę na blacie. A gdy bardzo mi się spieszy, wkładam ją na 30-60 minut do naczynia z wodą o temperaturze otoczenia. Upewniam się tylko, że woreczek nie jest dziurawy, bo to oznaczałoby rozmoczenie truskawek.
Poza miękkim masłem do masy dodaję również cukier puder i ekstrakt waniliowy. Gotowy krem przekładam do słoiczków. Najlepiej robić to za pomocą rękawa cukierniczego, co pozwala napełnić je bez powietrza. Przed podaniem masełka wystawiam je na 20-30 minut z lodówki, by zmiękło.
Przepis: Masło truskawkowe
Delikatny owocowy krem kanapkowy i dodatek do naleśników.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 66 w każdej porcji
Składniki
- 150 g rozmrożonych truskawek
- 75 g cukru pudru
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówDobrze osącz rozmrożone truskawki. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę za pomocą miksera.
- Miksowanie kremuDodaj do masy owoce i miksuj, aż powstanie gładka masa o jednolitej, napowietrzonej strukturze. Przełóż ją do słoiczków i trzymaj w lodówce.
Do czego używać masła truskawkowego?
Najczęściej jem je z pieczywem. Lubię łączyć masełko z ziarnistym chlebem, ale jeszcze lepiej pasuje do tego tostowego, chałki, rogalików czy maślanych bułeczek.
To także świetny dodatek aromatyzujący do farszów naleśnikowych, serników czy kremów do ciast i tortów. Warto dokładać go również do deserów jogurtowych i wypieków z owocami.
Masłem truskawkowym można ponadto okrasić naleśniki, gofry, placuszki serowe czy pierogi z owocami. Podkręci ponadto smak budyniu oraz porannej owsianki czy jaglanki.
Czytaj też:
Mama robiła ten krem czekoladowy, gdy sklepowe były za drogie. Do dziś nic nie smakuje tak dobrzeCzytaj też:
Blenduję trzy proste składniki i robię genialną pastę do pieczywa na słodko. Kochają ją nie tylko dzieci
