Jeśli znudziły wam się już klasyczne dodatki do pieczywa, postawcie na pastę. Najlepiej zdrową i prostą do zrobienia. Tę dzisiejszą przygotujecie z popularnej ryby, którą wystarczy rozdrobnić i wymieszać z kilkoma dodatkami. Obok tej pasty nikt nie przejdzie obojętnie, bo jest smaczna i niepowtarzalna.
Jak przygotować śledzie do pasty?
Podstawą tej wyrazistej pasty na kanapki są śledzie. A dokładniej mówiąc, solone filety śledziowe, czyli matiasy. Przed dodaniem do pasty, filety warto wymoczyć. W ten sposób usunie się z nich część soli, dzięki czemu pasta będzie miała delikatniejszy smak. Jak długo moczyć filety śledziowe? Ja zwykle odstawiam je na 1-2 godziny. W tym czasie zmieniam 1-2 razy wodę, by przyspieszyć cały proces. Oczywiście, jeśli wolicie mniej słoną rybę, możecie nieco wydłużyć czas moczenia.
Jak zrobić pełną smaku pastę śledziową?
Do przygotowania tej pasty wykorzystuję nie tylko śledzie, ale też dodatki, które doskonale się z nimi komponują. Są to: ugotowane na twardo jajka, cebula oraz trochę majonezu i musztardy. Jajka łagodzą smak pasty i dodają jej aksamitności, podobnie zresztą, jak majonez. Cebula i musztarda służy lekkiemu zaostrzeniu smaku. Śledzie, jajka i cebulę kroję w drobną kostkę. Po wymieszaniu z majonezem całość robi się smarowna i w miarę gładka. Pastę doprawiam do smaku pieprzem.
Przepis: Pasta śledziowa
Pełna smaku, wyrazista pasta z solonych śledzi
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 3-4 solone filety śledziowe
- 1 mała cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówŚledzie opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 1-2 godziny, zmieniając wodę. Po tym czasie je odcedź, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i jajka obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Łączenie składnikówW misce wymieszaj śledzie, jajka, cebulę, majonez i musztardę. Całość dopraw do smaku pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Pastę odstaw na 30 minut do lodówki, by składniki się przegryzły.
Wskazówka: Pasta śledziowa doskonale smakuje podana na ciemnym pieczywie.
Inne wersje pasty śledziowej
Smak pasty śledziowej warto również podbić innymi dodatkami. Możecie wypróbować to smarowidło w wersji z kiszonym ogórkiem, słodkim jabłkiem, twarogiem czy suszonymi pomidorami. Za każdym razem pasta będzie miała nieco inne nuty smakowe, ale smak ryby będzie w niej mniej lub więcej wyczuwalny.
Czytaj też:
Blenduję parę składników i pakuję do słoiczka. Ta tania, zdrowa pasta doskonale zastępuje masłoCzytaj też:
To zielone smarowidło zamykam w słoikach. Mama zdradziła mi patent, który odmienia każdą kanapkę
