Zdrowa, tania ryba i kilka prostych dodatków. Siekam, mieszam i mam pyszną pastę na kanapki

Zdrowa, tania ryba i kilka prostych dodatków. Siekam, mieszam i mam pyszną pastę na kanapki

Dodano: 
Pasta śledziowa
Pasta śledziowa Źródło: Shutterstock / Chatham172
Jak uświetnić smak kanapek? Proponuję przygotować pyszne smarowidło. Tę pastę do pieczywa zrobicie ze zdrowej, taniej ryby i paru dodatków. Wyróżnia się wyrazistym smakiem i trudno przestać ją jeść.

Jeśli znudziły wam się już klasyczne dodatki do pieczywa, postawcie na pastę. Najlepiej zdrową i prostą do zrobienia. Tę dzisiejszą przygotujecie z popularnej ryby, którą wystarczy rozdrobnić i wymieszać z kilkoma dodatkami. Obok tej pasty nikt nie przejdzie obojętnie, bo jest smaczna i niepowtarzalna.

Jak przygotować śledzie do pasty?

Podstawą tej wyrazistej pasty na kanapki są śledzie. A dokładniej mówiąc, solone filety śledziowe, czyli matiasy. Przed dodaniem do pasty, filety warto wymoczyć. W ten sposób usunie się z nich część soli, dzięki czemu pasta będzie miała delikatniejszy smak. Jak długo moczyć filety śledziowe? Ja zwykle odstawiam je na 1-2 godziny. W tym czasie zmieniam 1-2 razy wodę, by przyspieszyć cały proces. Oczywiście, jeśli wolicie mniej słoną rybę, możecie nieco wydłużyć czas moczenia.

Jak zrobić pełną smaku pastę śledziową?

Do przygotowania tej pasty wykorzystuję nie tylko śledzie, ale też dodatki, które doskonale się z nimi komponują. Są to: ugotowane na twardo jajka, cebula oraz trochę majonezu i musztardy. Jajka łagodzą smak pasty i dodają jej aksamitności, podobnie zresztą, jak majonez. Cebula i musztarda służy lekkiemu zaostrzeniu smaku. Śledzie, jajka i cebulę kroję w drobną kostkę. Po wymieszaniu z majonezem całość robi się smarowna i w miarę gładka. Pastę doprawiam do smaku pieprzem.

Przepis: Pasta śledziowa

Pełna smaku, wyrazista pasta z solonych śledzi

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 3-4 solone filety śledziowe
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówŚledzie opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 1-2 godziny, zmieniając wodę. Po tym czasie je odcedź, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i jajka obierz, pokrój w drobną kostkę.
  2. Łączenie składnikówW misce wymieszaj śledzie, jajka, cebulę, majonez i musztardę. Całość dopraw do smaku pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Pastę odstaw na 30 minut do lodówki, by składniki się przegryzły.

Wskazówka: Pasta śledziowa doskonale smakuje podana na ciemnym pieczywie.

Inne wersje pasty śledziowej

Smak pasty śledziowej warto również podbić innymi dodatkami. Możecie wypróbować to smarowidło w wersji z kiszonym ogórkiem, słodkim jabłkiem, twarogiem czy suszonymi pomidorami. Za każdym razem pasta będzie miała nieco inne nuty smakowe, ale smak ryby będzie w niej mniej lub więcej wyczuwalny.

Czytaj też:
Blenduję parę składników i pakuję do słoiczka. Ta tania, zdrowa pasta doskonale zastępuje masło
Czytaj też:
To zielone smarowidło zamykam w słoikach. Mama zdradziła mi patent, który odmienia każdą kanapkę