Jeśli tak jak ja uwielbiasz naleśniki, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Mój ulubiony deser składa się z cienkich placków przełożonych waniliowym kremem. Z dekoracją z wiśni wygląda fantastycznie, a jeszcze lepiej smakuje.
Jak zrobić tort naleśnikowy z mascarpone i wiśniami?
Przygotowanie jest banalnie proste, choć zabiera trochę czasu. Najwięcej zajmuje nie tyle samo smażenie, ile odpoczynek ciasta oraz stygnięcie naleśników.
By móc składać tort, wystarczy nasmażyć porządny stosik placuszków i przygotować krem z serka mascarpone. Ubijam go na puszystą masę z cukrem pudrem i wanilią. Przekładam nim naleśniki, a całość zwieńczam słodkimi wiśniami. Nie ma ich wiele, dlatego zamiast gotować własny sos, biorę gotowe owoce we frużelinie albo lekkim syropie.
Przed podaniem deser najlepiej wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Często jednak nie czekam, bo i tak jest pyszny, że palce lizać.
Przepis: Tort naleśnikowy z mascarpone i wiśniami
Pyszny deser z miękkich placuszków przekładanych waniliowym kremem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 366 w każdej porcji
Składniki
Na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cukru
Na tort:
- 0,5 kg zimnego serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki wiśni w żelu lub syropie
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciasta naleśnikowegoZblenduj składniki ciasta i odstaw masę na 20-30 minut. Smaż cienkie naleśniki na patelni, smarując ją delikatnie tłuszczem przed każdym placuszkiem. Odstaw je do ostygnięcia.
- Ubijanie serkaUbij mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
- Przygotowanie tortuGdy naleśniki będą zimne, połóż pierwszy na talerzu do serwowania i posmaruj cienką warstwą kremu. Przykryj kolejnym naleśnikiem i powtarzaj czynności, aż ułożysz wszystkie, ale nie nie smaruj wierzchniej warstwy mascarpone. Przed podaniem nałóż na wierzch owoce z sosem i pokrój.
Tort naleśnikowy – wskazówki
Do tego deseru można wykorzystać różne rodzaje nadzienia, a także dekoracji. Zamiast mascarpone można użyć śmietany kremówki 36% tłuszczu bądź równych ilości tych składników. Najpierw ubija się śmietanę z cukrem pudrem, a na końcu dodaje stopniowo mascarpone i delikatnie miesza. Ten ser można też zastąpić innym, na przykład ricottą czy tym kremowym.
Naleśniki można przełożyć też masą twarogową albo odejść od klasycznych smaków i sięgnąć po krem czekoladowy, karmelowy, budyniowy, cytrynowy, orzechowy lub kokosowy, a ponadto lekkie musy owocowe.
Gotowy tort można posypać cukrem pudrem lub kakao. Inną opcją jest bita śmietana ze świeżymi owocami. Sprawdzą się ponadto owoce w cukrze, konfitura, glazura morelowa czy polewa czekoladowa.
Zależnie od kompozycji całość można udekorować posypką z podprażonych płatków migdałowych, wiórków kokosowych czy groszków czekolady.
Czytaj też:
Do ciasta na naleśniki wylewam tylko jedną łyżkę. Tyle wystarczy by wyszły pyszne i elastyczneCzytaj też:
Dla tej słodkiej zapiekanki smażę naleśniki bez wahania. Kremowy sos robi całą robotę
